Sírós száj és a kommunikáció

CSVM

Annyi, de annyi mindent kentek már a Fidesz és a kormány rossz kommunikációjára az elmúlt hetekben, hónapokban, hogy éppen itt az ideje annak is utána nézni, hogy ennek a sok „hibának” kik is felelősei. Egyáltalán: a számtalan nyilatkozó között (frakciószóvivők, kormányszóvivők, pártszóvivők, kommunikációs igazgató et cetera) valóban elvész-e a gyermek, ahogy bábáknál volt szokás a mondás szerint egykoron, vagy azért mégiscsak van valamiféle rendszer e rendszertelenségnek tűnő kommunikációs halmazban?

Erre tett kísérletet egy portál, amely cikkében igencsak leegyszerűsítve a dolgokat mondott verdiktet.

Kár volt.

Mint ahogy kár kihegyezni az egészet Habony Árpádra. A kommunikációban az ő elsődleges szerepe, feladata 2014. október 12-ével megszűnt. A tavalyi harmadik (összességében zsinórban a hatodik…) győztes választás után a kormányzati és pártlogika alapján is más rendszernek kellett felépülnie a kampányüzemmódot követően.

Fel is épült. Elég sok kormányzati figurát kérdeztünk az elmúlt hetekben és egybehangzóan állították: most nem a választási logikáé a terep. A Miniszterelnökségtől a minisztériumokig megerősítették: 2014 őszétől új munkarendben és struktúrában dolgozik a Fidesz és a kormány. A politikai termékek Rogánhoz tartoznak, a párt kommunikációjáért Kocsis Máté felel, a kormányzati ügyeket pedig Lázár-Giró-Szász tandem kommunikálja.

Ez megy napi szinten. Értelemszerűen egyeztetnek a résztvevők, a feladatokat le- és elosztják egymás között. A nagy egészhez képest ez azonban nudli. Az építkezés, a vízió egészen más térben és időben zajlik, minthogy azt egy-egy éppenséggel középpontba állított, lájkcsikaró név bedobásával jellemezni lehessen. Országépítést nem tőmondatokkal, szlogenekkel aktuálpolitikai debattőrséggel lehet végezni. Azok, akik ebben dolgoznak, egyáltalán nem látszanak. Az általunk megkérdezett, elért kormánytisztviselők is egybehangzóan állítják: 2018/2019 előkészítése sokkal több a napi szintű politikai „adok-kapok”-nál.

Kommunikációs hibák voltak és valószínűleg lesznek. De csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Így aztán most tort ülhetnek a megmondó percemberkék, de lássuk be: ezt tették 2010 és 2014 között is.

Aztán sírt a szájuk.


Mert építkezni és mindennapok történéseire egyszerre reagálni csak úgy lehet, ha a spin doctorok átlátják az egészet, amelyben elhelyezik a napi témákat. Ezek önmagukban zavaróak lehetnek, de igazán nagy baj csak akkor van, ha a végeredmény nem átlátható.

És ez időnként még a „magukat megnevezni nem kívánó bennfentes források”-nak sem sikerül…

Címkék:
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?