Offshore János: az Erős név kötelez? I. rész

CSVM

Amikor a napokban kibukott az egész Panama-botrány, az első gondolatom az volt, vajon mikor fog felmerülni a szocialisták hírhedt/rossz hírű/kétes (tessék választani) bankára, Erős János neve. Hamar kiderült, az MFB volt vezérigazgatója hivatalának ellátásához a magas szakmai kvalitásain, társadalmi érzékenységén túl saját panamai offshore cégét is elengedhetetlennek tartotta. 

Erős János

Erős János 1995-ben, 33 évesen került a K&H Bank élére, ahonnan 1998-ban távozott. Erős nevéhez fűződik a korábban konszolidáción átesett bank sikeres privatizációja a belga KBC Bank számára. A privatizáció során a bank felső menedzsmentje, s különösen Erős János akkori vezérigazgató is sokat keresett, ugyanis a dolgozók számára fenntartott 5% részvénycsomagból 3.5%-ot a felső menedzsment, 1.5%-ot pedig maga Erős jegyzett le K&H hitelből, fél áron.

A névértéken 300 millió forintnyi pakettet Erős így 150 millió forintért hitelből vette meg, majd azt egy nap után adta el a K&H brókercégének 660 millió forintért. Az így kasszírozott pénzt Erős 30-35%-os hozamgaranciával fektette be a K&H Brókerháznál a menedzsment más tagjaival együtt. 1998-ban a brókercég a Népszabadság információi szerint 800 millió forintot veszített a VIP-ügyfeleknek nyújtott hozamgaranciás ügyleteken.

A fenti ügylettel kapcsolatban Erős János a Népszabadságnak elmondta, hogy semmi törvénytelent nem tett, a részvényfelosztásra pedig ő csak javaslatot tett, a döntést a tulajdonos ÁPV Rt. hozta meg. Arra a kérdésre, hogy a megítélése szerint etikusan szerezte-e a bankár a vagyonát, Erős azt válaszolta, hogy úgy érzi, etikusan is.

Helyzeti előny

Az Élet és Irodalom 1999-es tényfeltáró írása szerint: „Helyzeti előnyét Erős János annak köszönhette, hogy édesapja, a banki körökben igen jó nevű Erős Gyula, miután megalapította a Magyar Nemzeti Bank (MNB) londoni fiókját, éveken át vezette a jegybank New York-i irodáját. Édesapja tekintélye és kapcsolatrendszere nemcsak a pályaválasztásban, hanem a későbbiekben is segítette az ifjú Erőst. A budapesti közgazdasági egyetem elvégzése után első munkahelye az MNB lett, ahol >>a szakma nagy öregjének<< számító Fekete János szárnyai alá került.” Fekete János volt Magyarország nyolcvanas években, külföld felé, devizában történt eladósodásának fő felelőse.

A Quaestor-szál

A Questor egyik legnagyobb üzletét, a végül teljes egészében meg sem valósult győri ETO Park felépítését Gyurcsány Ferencnek és az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banknak köszönheti. Az MSZP holdudvarának egyik legfontosabb pénzügyese, Erős János vezette bank 2005 júniusában nyújtott hitelt az ETO Park megépítéséhez, gyanús körülmények között és meglehetősen rossz feltételekkel. A későbbi vizsgálatok során kiderült, hogy még a bankhitel fedezetéül szolgáló jelzálogbejegyzések se történtek meg.

Az MFB 2010 után éveken keresztül óriási erőfeszítéseket tett azért, hogy a 2002–2010. közötti években adott egyedi elbírálású nagyhitelek okozta bajokat és a szocialisták időszakában elszenvedett milliárdos veszteségeket kezelje. Ráadásul az egész beruházás kudarcnak tekinthető: Az ETO Park az elkészülte óta nagyobbrészt üresen állt évekig, ami ékesen bizonyítja, hogy rosszul előkészített, hibásan tervezett projektről volt szó. A Quaestor Csoport a stadiont ugyan felépítette, de az eredeti tervekben szereplő komplex ingatlanfejlesztés sosem készült el, vagy zárult le teljesen.

Tarsoly Csaba, a Quaestor Csoport elnök-vezérigazgatója kiváló szocialista kapcsolatait mutatja, hogy az MSZP-kormány idején el tudta intézni, hogy az ETO Park felépítéséhez az Erős János vezette Magyar Fejlesztési Bank 16,9 milliárdos állami kezességvállalást adjon. A 2005. júniusi hitelnyújtás gyanús körülmények között és meglehetősen rossz feltételekkel zajlott. A későbbi vizsgálatok során kiderült, hogy még a bankhitel fedezetéül szolgáló jelzálogbejegyzések se történtek meg.  Az MFB 2010 után éveken keresztül óriási erőfeszítéseket tett azért, hogy a 2002 és 2010 nyújtott, egyedi elbírálású nagyhitelek okozta bajokat és milliárdos veszteségeket kezelje.

(folytatjuk)

 

https://csvm.blogstar.hu/./pages/csvm/contents/blog/26400/pics/14602007756088251_800x600.jpg
Erős János,Offshore
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?