De ki is az az Erős János, az offshore szoci? - II. rész

CSVM

Az első részben Erős rendesen kipárnázott pályakezdését mutattuk be, majd a látványberuházásként is értékelhető Quaestor-ETO Park kapcsolatrendszert elemeztük. A jó húsban lévő bankár mindenhol ott volt. De ki is ez a szoci bankár, akiről már 15 éve oknyomozó írások jelentek meg, és jelenleg a gazdasági ügyektől – állítólagosan – visszavonulva él? 

A kulcsember

Erős János olyannyira kulcsember volt a szocialista hatalmi rendszerben, hogy a 2002-es kormányváltás után közvetlenül, 2002 májusában kinevezték az MFB kormánybiztosának, majd a fejlesztési bank élére.  Erős túlélte az őt barátjaként bemutató Medgyessy Péter bukását is, és Gyurcsány Ferenc, utána pedig Bajnai Gordon kormányzása alatt végig ő maradt az MFB vezére, egészen 2010-ig.

Erős és Bajnai

Erősről a Magyar Narancs 2002 májusában azt írta: „politikai értelemben olyan embernek számított, aki mindkét koalíciós párt (az MSZP és az SZDSZ - Cs. Cs.) számára bármilyen fontos posztra elfogadhatónak tűnt (…) erősen tartja magát az a nézet, miszerint Erős >>kollektíve vállalhatatlan<< a bankszakma részére, >>kitagadása<< a maga nemében sajátos. Leginkább egy tékozló fiú kipaterolására emlékeztet, akit családtagjai titokban, egyenként látogatnak. Az, hogy az utóbbi esztendőkben többször is megfordultak az előszobájában a hazai pénzügyi szféra prominensei, arra enged következtetni, hogy akadnak, akik úgy gondolják: >>fű alatt<< nem árt jóban lenni vele.”

Bajnai nem érti, miért várták a bizottságba

Sem Bajnai Gordon volt miniszterelnök, sem Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) volt vezérigazgatója nem jelent meg az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának a 2002-2010 közötti kormányzati visszaéléseit vizsgáló albizottsága ülésén.

Mindez 2011-ben történt.

 Az albizottság a Péti Nitrogénműveknek nyújtott állami kezességvállalással kapcsolatban kezdeményezte meghallgatásukat. Bajnai Gordon irodája közleményben jelezte, hogy a volt kormányfő előre közölte azokat az időpontokat, amikor el tud menni a meghallgatásra.

Budai Gyula még a nyáron jelentette be, hogy büntetőfeljelentést tesz a Péti Nitrogénműveknek nyújtott állami hitelgarancia és kezességvállalás ügyében hűtlen kezelés bűntettének és jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének gyanúja miatt. Akkor az ügy részleteiről szólva elmondta: az állam készfizető garanciát vállalt a Nitrogénművek 50 millió eurónyi, továbbá 10 milliárd forintnyi hitel felvételéhez. Azt, hogy az állam milyen garanciákkal rendelkezik, ha a cég csődbe megy, egy 2008. decemberi kormányhatározat rögzítette, amelyet azonban egy hónappal később úgy módosítottak, hogy a korábban felsorolt biztosítékok közül egy sem szerepelt benne. A Péti Nitrogénművek úgy kapott 50 millió eurót 80 százalékos bankgaranciával és 10 milliárd forint fejlesztési banki hitelt 100 százalékos állami garanciával, hogy semmilyen fedezetet nem biztosított az állam javára. Az elszámoltatási kormánybiztos azért kezdeményezte Bajnai Gordon meghallgatását, hogy kiderüljön, ki utasította a szabálytalan átutalásra Erős Jánost; az MFB a fejlesztési tárcához tartozott, amelyet akkor Bajnai Gordon vezetett…

(folytatuk)

 

https://csvm.blogstar.hu/./pages/csvm/contents/blog/26401/pics/14602009675310174_800x600.jpeg
Erős János,Offshore
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?