Blogolj!

Persányi az úthenger – nem megmondtuk?

CSVM

És akkor most hátradőlünk, kérünk egy kávét, ide másoljuk az index tegnapi cikkét és fejünket a falba verjük. Merthogy mi előre szóltunk, pontosan ezt jósultuk! Most mi lesz ebből? 

Íme az index cikke, Persányi feltöretné a Hősök tere díszburkolatát címmel.

Azzal kezdte munkáját Persányi Miklós (volt SZDSZ-es környezetvédelmi miniszter, jelenleg állatkerti igazgató és a Liget projekt tájépítésért felelős, nemrég kinevezett miniszteri biztosa), hogy újraszámolta a zöldfelületi adatokat a Városliget átalakítási terveiben. Az jött ki neki, hogy néhány százalékkal kevesebb lesz a burkolt felület, viszont növekedni fog a zöldfelület az átalakítás után, tudtuk meg a miniszteri biztos bemutatkozó tájékoztatóján.

Persányi azt is kijelentette: nem tudja megígérni, hogy nem fognak kivágni fákat, mert vannak beteg és balesetveszélyes, valamint értéktelen, invazív fajú fák. Arra a kérdésünkre, hogy hány fa van jelenleg a Városligetben, ebből mennyi a beteg és balesetveszélyes, és mennyi az invazív, értéktelen fa, pontos választ nem tudott adni. Felidézte, hogy egy idei fakataszter felmérés szerint körülbelül 7000 darab fa van a Városligetben, de hogy ebből mennyi a beteg és mennyi az értéktelen, azt majd a szakemberek mondják meg. Ugyanúgy, mint azt is, hogy ezeket a fákat mikor és milyen ütemben vágják ki, vagy cserélik le.

Arra a kérdésre, hogy az építési területeken levő egészséges fákkal mi lesz, Persányi azt mondta, hogy lehetőség lesz az átültetésükre. A miniszteri biztos elmondta, hogy a jelenlegi tervekben foglaltaknál még több zöldfelületet szeretne: lezáratná a Kós Károly sétányt, ahova legfeljebb gyalogosok és kerékpárosok mehetnének be. Szíve szerint feltöretné a Hősök tere kőburkolatát is, hogy visszaállítsa az 1930-as évek előtti állapotot, amikor virágok, szökőkutak és pálmafák voltak a mostani térkő helyett. De több fát szeretne a környéken a Dózsa György útra, a forgalommentesített Kós Károly sétányra és Állatkerti körútra is.

Persányi közölte azt is, hogy szeptember 21-én lesz a Liget Park Fórum első ülése is, ahová mintegy száz (civil, zöld, szakmai) szervezet képviselőit hívta meg, köztük a Ligetvédőket is. Ezeken a fórumokon ismertetné meg a terveket, hallgatná meg az észrevételeket, és építené be az ésszerű javaslatokat. 

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy Balog miniszter az elinduló és nyugvó pontra jutó Liget Projektbe rendesen beletapicskolt. Bedobott egy szadeszes békát a Városligeti tóba. De ez a béka eddig szúnyogot nem fogott, csak szembepisilt mindenkit…

 

https://csvm.blogstar.hu/./pages/csvm/contents/blog/30293/pics/14740176669865032_800x600.jpg
Persányi Miklós
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?