Blogolj!

Szalagcím és a bíróság

CSVM

Címek a sajtóból: Fényevő-tragédia: 20 évet kértek a halálra éheztetett csecsemő szüleire (Blikk), az indexen: Magas falak mögé zárva halt meg Agárdon a másfél éves fiú, vagy Luxusvillában halt éhen a másfél éves kisfiú, vagy Vádat emeltek a gyereküket fénnyel etető szülők ellen. A hirado.hu címe: 15 évet kaptak a „fényevő” szülők. 168 óra: Újrakezdik a halálra éheztetett agárdi kisfiú ügyének tárgyalását. I. rész 

Sehol egy kérdőjel, sehol egy kis tamáskodás. Pedig. Pedig a sajtó felelőssége abban is rejlik, hogy a klikkvadász, vagy éppenséggel áruspéldányt eladni szándékozó címek igazságtartalmát azért leellenőrzi. Nem tette. És emiatt egy nagyon csúnya ítéletbe hajszolta a bíróságot. Mert a tények ismeretében másképp nem születhetett ez az ítélet: egy utolsó ügyét tárgyaló bírónő megfelelési kényszere a vélt-valós társadalmi és média elvárásoknak. 

Az ÜGY

Az alaphír a következő volt: 2013 áprilisában halt meg Agárdon egy másfél éves gyermek, mert hónapokon keresztül alig adtak neki enni és inni. A mentők már nem tudták megmenteni az életét. A szülők előbb előzetes letartóztatásban, majd házi őrizetben voltak.

A Fejér Megyei Főügyészség 2014 decemberében azt közölte az MTI-vel, hogy a halálra éheztetett kisfiú halála miatt lefolytatott nyomozás bizonyítékai alapján vádat emelt hat ember ellen. A szülők és a nagyszülők, valamint a természetgyógyász ellen különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt fegyházbüntetésre nyújtottak be indítványt a Székesfehérvári Törvényszékhez. A házi gyermekorvosra foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés miatt felfüggesztett börtönbüntetést és foglalkozástól eltiltást indítványoztak.

A vádirat, valamint az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlott vallomásainak ismertetésével tavaly február 26-án kezdődött meg az ügy tárgyalása a törvényszéken.
Az ügyész akkor azt közölte, hogy a 18 hónapos gyermek súlya a halálakor 4,49 kilogramm, magassága pedig 69 centiméter volt. Halálát heveny keringési elégtelenség, súlyos soványság, fehérjehiány és kiszáradás okozta. A szakértői vizsgálatok szerint a kisfiúnál külső-belső vízfejűség, szívtágulat, agykamratágulat és agysorvadás lépett fel, veleszületett bél- és emésztőrendszeri betegséget azonban nem találtak nála – tette hozzá. Úgy vélte, a gyerek életének megmentésére lett volna lehetőség, ha a kisfiú hónapokkal korábban szakszerű ellátást kap.

AZ ÍTÉLET

Tizenöt év börtönbüntetésre ítélte a napokban a Székesfehérvári Törvényszék első fokon a 2013-ban halálra éheztetett, másfél éves agárdi kisfiú anyját, apját és nagyszüleit. A hatodrendű vádlott háziorvos foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség miatt egy év fogházbüntetést kapott, két év próbaidőre felfüggesztve. Az orvos nem jelezte a gyermekvédelmi hatóság felé, hogy baj van, ezért kapta a büntetést. Az ítélet szerint a mulasztása pusztán abban áll, hogy nem végezte el az egy éves kori státuszvizsgálatot a gyermeknél. 

Akkor kezdjük talán elölről. A magyar sajtó hangzatos címekkel (klikk- és példányszámokkal) beskatulyázta a történetet, anélkül, hogy bárminek is utánajárt volna. Hogyan lehet bizonyítani a „fényevést”? Mi az a fényevés? Miért volt magas fal a jómódú szülők-nagyszülők háza körül? Mi van a boncolási jegyzőkönyvekben? És a többi, és a többi.

Rajnai Attila pedzegette először, hogy itt valami nagyon nem kóser, a 168 órában megjelent írásában, amelynek apropóján mi is megkerestük dr. Sándor Csaba ügyvédet, hogy lesz szíves az ügyvédi titoktartás keretein belül tájékoztatni az ügy kacifántosságáról és esetleges csúsztatásairól. Kiváltképp a hivatkozott Rajnai-cikkben megjelent mondatai miatt:

– „Benjámin féléves korára nyilvánvalóvá vált, hogy a kisbaba beteg, rendellenességekkel született. Ez volt a család legnagyobb tragédiája, igaz, mindezzel ők nem voltak tisztában, az orvosuk ezt a tényt nem közölte velük. A gondok, a súlygyarapodásért folytatott küzdelem lekötötték a mindennapjaikat – mondja Sándor Csaba ügyvéd. Hozzáteszi: nagy valószínűség szerint a kisbaba kórházi körülmények között is meghalt volna, annyi végzetes elváltozást tárt fel a boncolás a súlyos külső és belső vízfejűség mellett”.

Innen kezdjük. Megpróbáljuk pár részben letisztítani ezt a sok szempontból beszennyezett tragédiát.

(Folytatjuk)

 

LINKEK 

http://www.168ora.hu/itthon/itelet-van-fenyevok-nincsenek-146884.html

http://www.168ora.hu/itthon/halalra-eheztetett-gyerekek-igy-eloznek-meg-tragediat-146057.html

http://www.168ora.hu/itthon/ujrakezdik-halalra-eheztetett-agardi-kisfiu-ugyenek-targyalasat-142166.html

http://index.hu/belfold/2013/04/18/magas_falak_moge_zarva_halt_meg_agardon_a_1_5_eves_fiu/

http://www.hirado.hu/2016/05/12/eliteltek-a-fenyevo-csaladot/

http://velvet.hu/helyszinelo/2015/02/26/agardi/

http://www.blikk.hu/aktualis/krimi/itelet-15-evet-kaptak-az-agardi-halalra-eheztetett-csecsemo-szulei-es-nagyszulei/qre0j4s

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/fenyevo-tragedia-20-evet-kertek-a-halalra-eheztetett-csecsemo-szuleire/q5gbkx4

http://www.borsonline.hu/aktualis/agardi-gyerekhalal-orvossa-avatta-magat-a-katona/95080

https://csvm.blogstar.hu/./pages/csvm/contents/blog/30927/pics/14762751566172500_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?