Blogolj!

Nyert a Mol: eladó a horvát leány? - FRISSÍTVE

CSVM

Régi ügy ez. 2013-ban 5 részben igyekeztünk bemutatni, hogy mi is állhat valójában az úgynevezett Hernádi-ügy hátterében. A minapi hír megértéséhez talán érdemes feleleveníteni ezeket. ITT, aztán ITT, meg pláne ITT, EZT ki nem felejtve, s végül ITT. Volt itt minden – sajtóban és bíróságon egyaránt. A MOL elnök-vezérigazgatója körözési listán (majd levették onnan, majd visszakerült, aztán pár hete végleg levették), a horvátok belháborúja a saját alkotmánybíróságukkal 2015 nyarán, aztán egy (két) választás a déli szomszédnál, majd a minapi hír arról, hogy a MOL nyert, a horvátok meg visszavásárolnának.

A nagy, látványos, címlap sztorikban kerengő vádaskodások közepette a Mol 2013 végén nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen, mégpedig horvátországi befektetéseinek védelmében. Nem másutt, mint a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID), azt állítva, hogy a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait. Puszira nem számíthattak Hernádi Zsolték (nem is kaptak…), hiszen a horvát kormány válaszul 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz, mert szerintük a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban történő Mol-befektetések, és a Mol megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket.

Na, ezt a pert vesztették el jelek szerint a horvátok.

Merthogy a horvát kormány bejelentette, hogy miután elbukták a nemzetközi választottbíróság előtti perüket a Mol ellen, most visszavásárolnák a Mol INA-beli tulajdonrészét. Hogy ez nem afféle karácsony előtti üzleti lufi, azt a tény is jelzi, hogy a a politikai döntést maga Plenkovic miniszterelnök jelentette be december 24-én, azaz tegnap.

Plenkovic letörten elmondta, hogy a genfi döntőbíróság szerint nincs elég bizonyíték arra, hogy a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítási jogait, ezért a bíróság nem semmisíti meg a 2009-ben kötött szerződést a Mol és a horvát kormány között. A horvát miniszterelnök szerint ezért most majd lassítani fogják a szerződésben foglaltak végrehajtását, és egyébként is „ellenzik a döntést”. Plenkovic tudhatja, hogy horvátéknál milyen komoly politikai következménye lehet a MOL-lal történő packázásnak, hiszen épen azért lehetett miniszterelnök, mert nemrég akkor bukott meg a teljes horvát kormány, mikor kiderült, hogy a volt miniszterelnök-helyettes felesége titokban lehet, hogy a Molnak dolgozott, pontosabban „üzleti kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a Molt látta el tanácsokkal”.

A matek meg így néz ki: az INA 49,08 százaléka a Molé, de ezen felül a Mol rendelkezik az irányítói jogokkal is az INA-ban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.

Plenkovic szerint a felvásárlás nem fogja növelni az államadósságot, de további részleteket nem akart az újszerűnek hangzó megoldásukról elmondani. De már „kész tervekkel rendelkeznek”, mondta.

Most már a MOL-on a sor: eladja-e leányát?

FRISSÍTÉS:

Cikkünk publikálása után a Mol-csoport közleményt adott ki, melyben kiemelték a horvát miniszterelnök bejelentéséről csak a sajtóból értesültek, de amennyiben érkezik hivatalos megkeresés természetesen készek tárgyalni az INA-ról.

A Mol-csoport vasárnapi közleményében azt írta: megkapták a nemzetközi választottbíróság döntését. Eszerint Horvátországnak a "vesztegetésre, a vállalatirányítási jogokra és a 2003-as részvényesi szerződés megszegésére vonatkozó követeléseit" elutasítja. A Mol a testület döntését üdvözölte.

Címkék: Hernádi Zsolt, MOL
https://csvm.blogstar.hu/./pages/csvm/contents/blog/32755/pics/14826853055988823_800x600.jpg
Hernádi Zsolt,MOL
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?