Blogolj!

Bíró bírónak barátja, és ezzel minden lepacsizva?

Az igazságszolgáltatás legfelsőbb szerve, a Kúria, a jelek szerint komoly kihívás elé néz. Blogunkban már három részben foglalkoztunk Szűcs Andrea ügyvédnő praktikáival és feledékenységével, amit az Őze Attila elleni arcpirító sztoriban bevetett. Azóta a dolog szintet lépett, mert hiába fogadta el a másodfok Őze érvelését és állapította meg az élettársi kapcsolatot a a csak látszólag szövevényes – amúgy nyílegyenes – ügyben és határozott karmozdulattal dobta vissza első fokra megismételt eljárás céljából, úgy tűnik, hogy – szemben a vélekedéssel – lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni. 

Ugyanis az elsőfokú bíróságon ismét ugyanaz a dr. Miszbrandtner Erika jár el a megismételt eljárásban, aki a másodfok szerint is kirívóan egyoldalúan, a tények figyelembe vétele nélkül hozta meg korábbi első fokú ítéletét. Hogy megint dr. Szűcs kavarta-e kártyákat ilyen jól, vagy ennyire bíznak a bírák kollegáik önvizsgáló képességében, az – még – nem derült ki, de a jelek valami egészen új, és minden elképzelhetőnél durvább összefonódásra mutatnak.

Amiben – sajnos – lehet, hogy a Darák Péter vezette Kúria is bemocskolódik, köszönhetően a lepcses női nyelvnek, az ügyben Reginaként nevezett hölgy bugyuta csacsogásának. 

Azért egy pillanatra még álljunk meg dr. Miszbrandtner Erikánál. Egy ilyen másodfokú döntés – sz.rul dolgoztál, javítsd a hibádat, kapsz még egy esélyt – komoly feddés az első fokon eljáró bírónak, aki – normális esetben – aprólékosan, a kifogásolt részeket alaposan mérlegelve és tanulmányozva jár el újból. Na, de nem dr. Miszbrandtner! Ő ugyanis a visszakézből tovább dobta a Kúriára (mindjárt kiderül, hogy mitől is ilyen magabiztosan), ráadásul nagy ívben letojta a másodfokon eljáró kollegája döntését. 

Miért is? 

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú rész- és közbenső ítéletével a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletét megváltoztatta, és megállapította – dr. Szűcs szelektív memóriája ellenére – Attila és Regina közötti élettársi kapcsolatot 2001. október 1. és 2008. április 4. napja között.

Álláspontja szerint az elsőfokú bíróság a bizonyítékokat tévesen értékelte, ebből pedig hibás következtetést vont le mind az élettársi kapcsolat hiányára való következtetésével, mind pedig azzal, hogy az alperes kártérítésre irányuló viszontkeresetének helyt adott.

De dr. Miszbrandtner nem törődött ebbe bele és olyat tett, amivel a leghalvérűbb emberekben is felmegy a pumpa. Konkrétan szembe köpte a Fővárosi Ítélőtábla bíráját, hiszen az elsőfokú bíróság újbóli  végzésében az alperes javára ismételten teljes személyes költségmentességet engedélyezett, noha ezt a Fővárosi Ítélőtábla a másodfokú eljárásban azzal vonta meg alperestől perindításig visszamenőleg, hogy már a perindításkor sem álltak fenn alperes oldalán a teljes személyes költségmentesség feltételei. Attila helyzete ebben az esetben reménytelennek tűnik, ugyanis az elsőfokú bíróság teljes személyes költségmentességet engedélyező végzésével szemben a polgári eljárásjog szabályai szerint nincs helye fellebbezésnek.

És Regina elkezdett csacsogni.

Azért az jó dolog, ha az embernek – véletlenül – olyan ismerősei vannak, akik közös társaságba keverednek egy-egy cikk alanyával, így első kézből értesülhetnek egyes szereplők gondolkodásáról. Így derült fény arra, hogy

Regina és egypetéjű ikertestvére (aki már a budai villa 1/1-es tulajdonosának tartja magát...) közös  baráti körben hihetetlen magabiztossággal fejtegette az őt faggatóknak és érte aggódóknak, hogy tuti megnyeri a pert Attila ellen, övé lesz a kecó, egy fillért nem kell fizetnie, és páros kézzel satírozza ki volt élettársát a több száz milliót érő ingatlan fellelhető dokumentumairól, mert az első fokon eljáró bírónőnek (dr. Miszbrandtner Erika) a legjobb barátnője a Kúrián eljáró bírónő, dr. Kósa Zsuzsanna.

Hát ezért mertek bátran panasszal élni a másodfokú ítélet ellen, mert tudták, ha másodfokon vesztenek, akkor a Kúrián ki van kövezve az útjuk – legalábbis Regina állítása szerint.

Regina pechére az egykori közös barátok nem szelektálnak, így Attilával sem szakították meg a kapcsolatot és elmesélték neki (is) az elhangzottakat. Ő meg – bár a dr. Szűcs, Regina és dr. Miszbrandtner etikai Bermuda-háromszög ezt bőszen szeretné elhitetni – nem hülye, és a meglévő információk birtokában az elsőfokú bíróság eljáró bírájával (dr. Miszbrandtner) szemben elfogultsági kifogást terjesztett elő, amelyet a Fővárosi Törvényszék ennek elbírálására kijelölt bírója elutasított.

Így maradt a barátnői vonal – dr. Miszbrandtner, dr. Szűcs és dr. Kósa – és Regina magabiztossága.

A magamfajta igazságszerető és a jó ízlésre kényes blogger, meg reménykedik, hogy

valakinek csak feltűnik ez a tekintetes Kúrián, és a legfőbb igazságszolgáltatási Hivatal tekintélye, presztízse, csak fontosabb lesz két bíró – meg egy ügyvéd – nő „uncili-smuncili,, de szép rúzsod van” csókosságánál. Ha meg nem, akkor felejtsük el, hogy a Darák-féle Kúria IGAZSÁGOT fog szolgáltatni valaha is.

De ezt még feltételezni sem merjük, mert elképzelni nem tudjuk, hogy a szakmai útjára – joggal – kényes és büszke dr. Kósa Zsuzsanna nem teszi kockára elfogulatlanságát egy ilyen piszlicsáré – de annál aljasabb – női praktika miatt. 

1
https://csvm.blogstar.hu/./pages/csvm/contents/blog/44624/pics/lead_800x600.jpg
Darák Péter,dr. Miszbrandtner Erika,dr. Szűcs Andrea,Kúria
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Attila
Attila 2020-07-27 16:14:41
ORBÁNIÁBAN/MAGYARMATON SEM JOG, SEM IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS NEM LÉTEZIK...- ELLENBEN A JOGÁSZ-MAFFIA ÁLLAMPOLGÁROK ELLENI TOTÁLIS LEURALÁS ÉS KIFOSZTÁS HÚSBA ÉS BECSÜLETBE VÁGÓ KEGYETLEN TÉNYEIVEL!!!

A BÁTOR PROGRAM Egyesület
tájékoztatója
a KÚRIA 1/2016.PJE határozatról

I. A devizahitelesek biztos pernyertességét (banki bukásokat) meg kellett szüntetni, ezért lépett közbe a Kúria (előzmény Wellmann levél a Bankszövetségnek).
1. A határozat a perek további sorsát annyiban befolyásolja, hogy természetesen nehezedett a semmisség bizonyítása.
A szerződésben a kölcsön, a törlesztőrészlet összegét devizában nem elég hiányolni, illetve annak kiszámíthatatlanságára hivatkozni, mert a bank bizonyíthatja a kiszámíthatóságát. Ehhez kapott segítséget:
- a kölcsön számítható a folyósítás napjából és az MNB árfolyamból;
- a törlesztőrészlet pedig az Üzletszabályzatból, Hirdetményből, ha szerepel benne vagy a szerződésben a képlet.
A kölcsön összege így már kevésbé vitatható, de a törlesztőrészlet az Üzletszabályzat, Hirdetmény, képlet hiányában továbbra is.
A kiszámítás pedig azért vitatható, mert több eredményre is lehet jutni, az ellentmondó számok pedig ismét semmiséghez vezetnek.

2. Az egyéb költségek (bankszámla nyitás, vezetés, vagyon-, életbiztosítás) feltüntetésének hiánya már nem semmisség a Kúriának.


II.
1. Törlesztőrészlet türelmi idő után
Ahol a törlesztőrészlet se devizában, se forintban nincs meghatározva (tipikusan a türelmi idős konstrukcióknál), ott nagy eséllyel továbbra is perelhető, mert nincs számítási képlet.

2. Kezelési költség
A kezelési költség számítása sok szerződésből kimarad: része-e az egyenletes havi törlesztésnek (akkor fogyasztó számára számíthatatlan) és miből kell kiindulni (kölcsön? havi, évi fennálló tartozás?). A kezelési költség része a szerződésnek, így "magával rántja" azt számíthatatlanság esetén.


III. Továbbra is perelhető
1. THM
A THM-et a szerződés feltételeiből kell kiszámítani (egyébként nem a szerződés THM-je). A KÚRIA nem számolt ezzel a tényecskével, hogy a THM-t a szerződéskor kell számítani, nem utólag. Ha szerződési feltételek nélkül számolt, az legalábbis a jogszabályok megkerülése miatti semmisség [200.§ (2) bek.].
THM Rendelet 9. § (1) A THM kiszámításánál a következő számítási módszert kell alkalmazni:
(2) A képlet számítása során a szerződésben rögzített feltételeket kell figyelembe venni.

Ezzel legalább a következő PJE-ig nyerhető a per.

2. Árfolyam kockázat
A Kúria nem nyúlt ehhez a tételhez, így továbbra is perelhető: A bank nem tájékoztatta a fogyasztót, hogy az árfolyamkockázat miatt a törlesztőrészlete meghaladhatja a bevizsgált jövedelmét (tőketartozása pedig az ingatlan fedezetét). Árfolyamkockázat tisztességtelenségének magyarázata a Kúria 2/2014. számú PJE határozata II. fejezet 1. pont utolsó bekezdésben:
Előfordulhatott ugyanis, hogy a *szerződés egyértelmű megfogalmazása*, a *megfelelő tartalmú kockázatfeltáró nyilatkozat* ellenére a szerződéskötés során a pénzügyi intézménytől kapott tájékoztatás alapján a fogyasztó alappal gondolhatta úgy, hogy az általa viselendő árfolyamkockázat nem valós, annaknincs reális valószínűsége, vagy az bizonyos mértékben korlátozott (van egy maximuma).

IV. Megjegyzés
A Kúria minden perlési lehetőséget ki fog húzni a bankok védelme érdekében. Ahogy nyerjük a pereket, úgy csorbítja a jogainkat. Egyszer mégis csak a végére érünk: vagy a Kúria gátlástalan törvényellenes működése határához ér; vagy kiderül, hogy a bíróságok alkalmatlanok az igazságszolgáltatásra és a fogyasztó nem a tárgyalóteremben fogja az igazát megkeresni... Hölgyeim és Uraim! Melyiket szeretnék választani?
-----------------------------------------------------------------------------
Kelt: Budapesten, 2016. június 11. napján.
Dr. Ölveczky István
főigazgató
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?