Blogolj!

Bebőröz

A viszkis tapló

Leárazás

INÁba szállt

Gulyáskrém

Offsorok közt

Balog egy gyurcsányistával készül köztársasági elnöknek?

2016.09.10.
CSVM

Nem is kell keményvonalas fideszesnek lenni, hogy az ember lecidázza magát az elmúlt hetek szíjjártói gesztuspolitizálása láttán (a mindenhol jól fekvő Dobolyi Alexandra (MSZP!) nagyköveti kinevezése és Eörsi Mátyás (SZDSZ-DK!) főtitkári támogatása egy humbug szervezet élére, amikor jön az újabb pofon a polgároknak: Balog Zoltán „isteni erőforrás” miniszter Gyurcsány Ferenc volt miniszterét nevezte ki miniszteri biztosnak. Bumm a fejbe! 

Persányi Miklós. Jegyezzük meg ezt a nevet, ha a politikai túlélőkről írunk majd kötetet. Az első 10 oldalon kell szerepelnie. Persányi kényelmesen megélt eddig az „én vagyok maga az Állatkert” marketingből, miniszteri stallumig is vitte, majd visszaejtőernyőzött a vízilovakhoz, hogy aztán élvezze azt, hogy az általa gyűlölt kormány több milliárdos beruházást (Biodóm) hajtson végre territóriumában. Ügyes, mondja erre Kohn bácsi, de itt azért egy picit többről van szó.

Persányi ugyanis fülét-farkát behúzva kussolt a Ligetvédők napelemekkel és drogos injekciós tűkkel dúsított „civil ellenállása” idején, holott akár az ő projektje is bukhatott volna. De nem! Persányi hallgatott, nem állt ki a Liget Projekt mellett, jól elvolt elefántjaival, egészen addig, amíg Balog nem szólt neki: „Valamit valamiért, te leszel a biztosom, mert szakmai munkád és előéleted biztosítja, hogy ezt a munkát a legmagasabb színvonalon fogod elvégezni”. (Ez azért még az indexnél is kiverte a biztosítékot Gyurcsány egykori SZDSZ-es minisztere Balog Zoltán miniszteri biztosa lett).

Ja, főleg az előélet.

Ebből az előéletből a következő sülhet ki: Persányi belülről fúr mindent, ami építkezés, Közlekedési Múzeumtól Nemzeti Galériáig. (Liberálisok mesélték vihogva, hogy másik kis kedvencüket már megkínálta egy „Dávid, minek ez a múzeum?” mondattal.) Hírek szólnak arról, hogy megszűntetné a Kós Károly sétány aszfaltját (a trolit meg oldja meg Tarlós és a BKK), és gyepesítené a Hősök terét.

Grandiózus elképzelések, amit nyilván világgá kürtöl, majd széttárja a karját, hogy ez fránya kormány semmit nem enged, pedig ő mennyire bezöldült!

Az is nyilvánvaló, hogy Persányi sem vállalná Balog felkérését, ha teljesen esélytelen, reménytelen lenne a Városliget zöldszempontú megújítása, amit már nélküle is megtettek a tájépítészeti tervpályázat nyertes művével. Most azonban vége a szűzkurva létnek, hiszen a nehezen azonosítható halmazállapotú Ligetvédők már az ő felségterületére is betették a lábukat tiltakozva a Biodóm körüli fakivágások kapcsán.

De a legjobban ezzel az egésszel Balog Zoltán miniszter járhat, aki már javában készül a Sándor palotába, hogy aztán elmondhassa, minisztersége alatt hidat vert a két tábor között, a Gyurcsány-kormány volt miniszterét nevezte ki saját biztosának, ezzel is védte a Liget zöldjét.

S ha mindez így meg is valósul (jó esély van rá), akkor a Balog által utódnak nevelt Novák Katalin vajon mennyire behúzott kézifékkel kell, hogy elkezdje 2017 nyarától minisztersége első évét, amelynek szerves része lesz 2018-ban átadni a Liget Projekt addig megvalósult részeit?

Egy tutifix: Persányi (biztos) ott áll majd mellette. Mert biológusként pontosan tudja, hogy a rinocérosz bőre milyen vastag és ismeri a kaméleont is…

Botrány az EUROP-MED körül - 1. rész

2016.09.09.
CSVM

Nagy a zűr a budaörsi egészségügyben, a feladatokat korábban ellátó, EUROP-MED Kft.-n belüli belviszályok, a cégvezetők közötti vádaskodás és zűrös pénzügyi manőverek miatt a képviselőtestület hosszas halogatás után a céggel kötött szerződés felmondásáról döntött. A hajdani SZDSZ-hez köthető egészségügyi szolgáltató cég helyére érkező JUMP CONSULTING Kft-ről időközben kiderült, közel állhat a polgármesterhez, mivel korábbi élettársának nevelt fia vezető beosztásban dolgozik a cégnél. 

Tavasszal derült fény arra, hogy gondok vannak a budaörsi egészségügyi ellátórendszert üzemeltető EUROP-MED Kft. háza táján. Április elején kellett volna megnyitnia a cég új fizikoterápiás központjának, ám ez azóta is várat magára. Májusban a helyi Fidesz sajtótájékoztatóval egybekötött helyszínbejárást tartott az intézményben, hogy megtudják, miért nem fogadhatja a budaörsi betegeket a hetek óta készen álló intézmény. A sajtótájékoztató után közleményháború kezdődött az orvosi szolgáltató kft.-t vezető Kovács Attila főigazgató, és Dr. Gamal Eldin Mohamed ügyvezető között. Kovács már a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy megvannak a szükséges engedélyek a megnyitáshoz, ám üzlettársa „megtiltotta, hogy megkezdődjenek a kezelések. Tette ezt mindazok ellenére, hogy az itteni működéshez szükséges szerződést ő személyesen írta alá sajátkezűleg.” Most egy furcsa helyzet van, egy belső háború - tette hozzá. Dr. Gamal erre sajtóközleményben reagált, amiben háromszázötven millió forintot meghaladó károkozással vádolta meg Kovács Attilát, akit emiatt pozíciójából is elmozdított az orvosi szolgáltató kft. taggyűlése. Az ügyben pereskedés kezdődött, a per tárgyának értéke több mint négyszázmillió forint, és érinti az említett fizikoterápiás központ körüli huzavonát is. Gamal szerint ennek a havi négymilliós bérleti díj az oka, amely hátrányos lenne az EUROP-MED számára. 

Hosszú barátságok vége

Kovács Attila sem maradt adós a válasszal, újabb közleményben vágott vissza: „Dr. Gamal Eldin Mohamed nyilatkozata „több pontban is ellentétes a valósággal, több vonatkozásában hiányos, amelyben azt írta, a való tényeket elhallgató, a teljességet nélkülöző állításokat rögzít, az a budaörsi polgárok, és a Budaörsi Egészségügyi Központ betegeinek megtévesztésére alkalmas”. Korábbi kollegájáról pedig ezt írta: „Dr. Gamal Eldin Mohamed mintegy 15 éve került be a budaörsi orvosi ellátás „vérkeringésébe” azáltal, hogy személyesen én vezettem be az ottani betegellátásba, ha úgy tetszik, én vettem a szárnyaim alá. A hosszú évek alatt eltöltött együttműködés és gyógyítás ellenére az elmúlt hónapok fejleményei alapján számomra világossá vált, illetve határozott véleményem, hogy az EUROP-MED Kft. és a betegellátás átvétele érdekében egy jogtalan „puccs-kísérletet” hajtott végre ellenem”. Közel két évtizedes, kölcsönösen hasznos együttműködés ért véget ezzel. Az egészségügyi cégbirodalmát egyengető Kovács eddig mindenben számíthatott üzlettársára, sőt amikor politikai karrierje miatt (az SZDSZ színeiben először önkormányzati képviselőként tevékenykedett, majd 2007-ben államtitkári posztot kapott) egy időre távozott a cége éléről, az intézmény vezetését Dr. Gamal-ra testálta. Az államtitkárság nem tartott sokáig, négy hónap után bejelentette, távozik posztjáról, hogy visszatérhessen orvosi hivatásához. Rossz nyelvek azt beszélték akkoriban, hogy az exállamtitkár cégei, amelyeknek minisztériumi munkája alatt is többségi tulajdonosa maradt, igencsak jól jártak, ugyanis számos pályázaton lettek befutók. A Europ-Med Kft. például, amely már ekkor húsz éves szerződésben állt a Wittinghoff Tamás vezette Budaörssel, az összes pályázó közül a legnagyobb szeletet hasította ki: évi ötezer beavatkozás elvégzésére nyert finanszírozást. Az egykori párttársak ezután évekig a legnagyobb egyetértésben tevékenykedtek, az EUROP-MED akkor is háborítatlanul, sőt különösebb ellenőrzések nélkül üzemelhetett, amikor Kovács Attila szerteágazó cégbirodalmán komoly repedések jelentek meg a közelmúltban. A százhalombattai egészségügyi ellátást üzemeltető Men for Care Kft-vel a mostanihoz igen hasonló hercehurca végén mondta fel a szerződést a városvezetés, akkor is több százmilliókat emlegettek az eset hátterében, és nem hiányzott az üzlettársak közötti elhidegülés sem. Akkor az EUROP-MED-ben is érintett Berzéki Ferenc, a Men for Care korábbi főigazgatója távozott a cégtől, amit Kovács úgy kommentált, nemcsak üzlettársát, de barátját is elveszítette, amikor az úgy döntött, “átáll a másik oldalra”.

Folytatjuk...

 

Ligetvédők portré – 3. rész – Illés Zoltán, a szélkakas

2016.07.13.
CSVM

A Városliget megújításának meg van az a sajátossága, hogy hatalmas volumene miatt ragyogóan alkalmas arra, hogy levitézlett politikusok, vagy dőre politikai ambíciókkal bíró nímandok piócaként rátapadjanak a testére annak reményében, hogy a frissen szipolyozott vérből erőt merítve a rivaldafénybe kerüljenek. Kitűnő példa erre a rendezetlen fogsorú Csák Gergely, a 168 óra egykori bántóan tehetségtelen, harcművész-újságírója, aki karrierépítés céljából próbálja terelgetni a Ligetvédők csoportját, de még eklatánsabb képviselője a műfajnak Illés Zoltán, a szélkakas, aki a politikatörténeti kriptában pihenve hallotta meg a városligeti fák segélykiáltását. Tekintsük át együtt a pálfordulásokkal és vargabetűkkel gazdagon tarkított pályafutását, hogy képet kapjunk, mennyire nem érdemes az ő ripacskodásával foglalkozni nem csak a Városliget ügyében, hanem úgy általában semmikor sem.

Emberünk 1990. júniusától decemberig az MDF (!) kormány helyettes államtitkára volt, de jól láthatóan nem ízlett neki ez a politikai család, így 1994-ben a tavaszi országgyűlési választásokon már pártonkívüliként indult. A magánya azonban tiszavirág életűnek bizonyult, még ebben az évben belépett a Fideszbe. 1994-től 2003. májusig a párt alelnökeként, 2001 és 2003 között az elnökség póttagjaként tevékenykedett. Majdnem napra pontosan 13 éve, 2003. július 12-én beválasztották a Fidesz Zöld Tagozatának elnökségébe, egyidejűleg a tagozat alelnökeként az országos választmányba is delegálták.

2006-ban egyéni jelöltként indult a VI. kerületben, de sem innen, sem pedig az országos listáról nem jutott mandátumhoz. Bravúr, hogy itt polgármester-jelöltként is elbukott, dacára az öszödi beszéd elsöprő hatásának, már ami a jobboldali, fideszes győzelmeket illeti. Terézvárosban külső bizottsági tagként vett részt az önkormányzat munkájában, hogy a napi betevő azért meg legyen.

A 2010-es választásokon ismét Budapest 8. számú egyéni választókerületéből szerzett mandátumot, ahogy 1998-ban is. Ezután a második Orbán-kormányban lett államtitkár, a Vidékfejlesztési Minisztériumban a környezet- és természetvédelemért, valamint a vízügyekért volt felelős. Ezen a ciklus alatt gyakorlatilag UFO-ként viselkedett Terézvárosban: mindenki tudta, hogy létezik, csak még senki sem látta (holott, ugye ott nyert mandátumot, de a helyi ügyek mit sem érdekelték).

2014-ben pártja is megelégelte az összeférhetetlen jellemű, bárkit hátbatámadó, munkaundorban szenvedő Illést: nem is indították el a választásokon és a harmadik Orbán-kormányban sem kapott pozíciót, de ebben az is közrejátszott, hogy ellenezte a paksi atomerőmű bővítésének tervét. A párt azért volt annyira jó fej, hogy felajánlott neki nagyköveti pozíciókat, de azt mind visszautasította. Hálából a jó Illés barátunk azóta Gyurcsány-, Bajnai pártok tüntetésének élharcosa és szószólója, aki minden egyes alkalommal beleköp a kézbe, amely enni adott neki. Még a politikai prostitúció örökös bajnoka, Schmuck Andor is megnyalta mind a tíz ujját, amikor Zoli 2015-ben Százhalombattán a Gyurcsány-párt rendezvényén szónokolt.

Stílusa mindig is baltával faragott volt, 2013. szeptember 10-én államtitkárként durva, szexista, személyeskedő hangnemben válaszolt az országgyűlésben Szél Bernadett LMP-s képviselőnő napirend előtti felszólalására. Később Kocsis Máté a Fidesz-frakció nevében bocsánatot kért Illés viselkedése miatt, az államtitkár pedig igazi úriemberként egy SMS-ben kért elnézést. 2014-ben kiderült, hogy parlamenti képviselőként éveken át valótlan tartalmú vagyonnyilatkozatot adott be. A politikus időhiányra és arra hivatkozott, hogy nem tudja pontosan, mennyi a fizetése. Igen, ez valóban felmentő körülmény. 

Joggal bízhatott benne a közvélemény, hogy ezek után végre eltűnik a közéletből Illés koma, de sajnos 2016. márciusában, amikor romos Hungexpo épületek bontását megakadályozták az aktivisták, megint előkerült a föld alól. Nem is akármilyen performansszal: ikonikus videok születtek arról, hogy a jogszerűen intézkedő rendőrt, szinte kimerítve a hivatalos személy elleni erőszak tényállást, lefejeli. Itt még a legelszántabb Ligetvédők száját is elhagyta egy: „bazdmeg, ha ez melletünk van haza kéne menni ’csába” mondat. 

A ligeti visszatérése óta nem fogy a lendülete, továbbra is minden alkalmat megragad arra, hogy valahogy felszínen tartsa magát a politikai posványban. Ha kell a Kálmán Olgánál haknizik, ha kell régi barátját, Áder Jánost sározza be. Egy dolog biztos: itt már rég nem a fákról, vagy a Városliget jövőjéről van szó, hanem egy szakadékba zuhanó ember utolsó kapálózásairól, hátha el tud kapni egy kiálló faágat. 

Zoli, innen már nincs visszaút, mindenkinek jobb lenne, ha elmennél egyet kirándulni.

Címkék: Ligetvédők

Ligetvédők portré – 2. rész – Erőszak és politikamentesen

2016.07.08.
CSVM

Folytatódik vicces sorozatunk, amelyben bemutatjuk kik is valójában a magukat ligetvédőknek aposztrofáló emberhalmaz tagjai, akik hippitanyát varázsoltak a Városligetben, ezzel megakadályozva a park régóta esedékes rendbetételét, vagy éppen Közlekedési Múzeum felújítását.

Heltai, a vadállat. 

Ez lesz az eredménye, ha keresztezik Pokorni Zoltán és Jaques Villeneuve külsejét Hulk fizikumával és idegrendszerével. Elképesztő hőfokon éli a mindennapjait, a szomszédok, telemarketingesek rémálma, családi ebédek állandó elrontója. Pulzusa legutóbb az anyaméhben esett 130 alá. 

Labilis idegállapota állandó veszélyt jelent a csoportra, de kénytelenek ezzel együtt élni, mert óriási érték, hogy egyedül ő tud angolul. Vészmegoldásként Matula bácsi felügyeli állapotát, aki egy kupica törkölypálinka beinjekciózásával bármikor közbe tud avatkozni, hogy megelőzze a teljes leolvadást (a képen is jól látható a háttérben aggódó tekintete). 

Ilyen egy békés demonstráló

A folyamatos terhelés miatt időszakonként hallucinációk gyötrik, a képen látható jelenetben például az új Néprajzi Múzeum eredményhirdetésére képzelte magát, de víziójában egy szellem repülőgép megzavarta a tiltakozását, amit jobb karja lendítésével küld el a kurva anyjába. 

A törpepártok kolosszusa, az LMP is megpróbálkozott a betörésével, de ez csak arra volt elég, hogy a terézvárosi képviselő-testületbe bekerüljön. Messziről kerülendő.

Címkék: Ligetvédők

Ligetvédők portré – 1. rész – Nem minden zöldnek örülünk a Ligetben

Több mint 100 napja már, hogy meg kellett barátkoznunk a magukat ligetvédőknek aposztrofáló emberhalmazzal, akik hippitanyát varázsoltak a Városligetben, ezzel megakadályozva a park régóta esedékes rendbetételét, vagy éppen Közlekedési Múzeum felújítását. De kik is ők valójában?  

G-Ras, alias Komáromy Gergely, a szippantós 

Avagy ilyen lett volna Dugovics Titusz, ha egy cannabis ültetvényen nő fel. Jellegzetes külseje a ligetvédők szimboleuma lett. Raszta séró, Fidel Castro szakálla, hanyag testtartás, tekerésre optimalizált ujjak.. egyszóval minden nagymama rémálma, nehogy ilyen legyen az unoka. 

Emberünket a jóisten is protestálásra teremtette. Mindegy neki, hogy mi ellen, csak lehessen valamivel szemben balhézni, csoportot alkotni, és a banda élére állva élvezni a pünkösdi királyságot. Most éppen a ligetvédőket próbálja vezetgetni, de idén áprilisban a fű legalizálásáért tartott hipnotizáló beszédet hasonló, tudatmódosításban jártas fiataloknak a Kossuth téren, de vitték már el a rendőrök plakátrongálásokért is. Magyarán második otthona a yard. 

Legutóbb azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a bontásra ítélt Közlekedési Múzeum tetejére fölmászott, és néhány órát sziesztázott a kémény tetején és cukkolta a biztonságiakat. Ezzel annyira felhergelte a többi ligetvédőt, hogy azok áttörték az építési terület kordonját, amivel sikerült feleslegesen radikalizálnia az amúgy békés tüntetésre törekedő csoportot. Szegény rendőrök csak a tűzoltók segítségével tudták lecsalogatni G-Rast (ami egyébként szintén nem kevés közpénzbe kerül). A marhája ezután nem értette, hogy miért vitték be a pszichiátriára picit pihenni, de a rendőrség közleményéből kiderült, Komáromy G-Ras saját bevallása szerint is kábós állapotban volt. Alátámasztani persze nem lehet, mert a drogos kommúna alaposan kikupálta magát jogászatilag, vallási okokra hivatkozva megtagadta a vérvételt. Ugye milyen hihető? 

Miután kiengedték a mosolygóból, a hülyéjének az első dolga az volt, hogy másodszorra is felmásszon a Közlekedési tetejére, hogy teátrálisan megint kitegyék. Exhibicionizmus? Ripacskodás? Fene se érti, de egy biztos, senki nem fogja sajnálni Komáromy urat, ha eltávolítják a liget környékéről. De nem kell aggódni, biztos fog találni magának újabb témákat, amivel 15 percre bekerülhet a médiába. 

Címkék: Ligetvédők

„Nincs politikai akarat a rendezésre” (Portik-portré, III. rész)

2016.06.30.
CSVM

„Portik Tamás családunk tagjait rendszeresen, van, amikor életveszélyesen fenyegeti, pszichikai terror alatt tarja, zsarolja, mert törvénytelen tetteit nem voltunk hajlandóak segíteni” – panaszolta el 2005 decemberében Gyurcsány Ferenc akkori kormányfőnek Riskó Tibor, egy neves orvos, akinek unokája, Halmos-Riskó Alma Portik élettársa volt. A család szerint a rendőrségen az is elhangzott, hogy „rosszkor próbálkoztak rossz helyen, jelenleg nincs politikai akarat a Portik-téma rendezésére”. 

„A történet szereplői: egy 21 tagú család, akik szeretetben, boldogságban és becsületben éltek. A legutóbbi két évig e család tagja volt unokám, Halmos-Riskó Alma és négy gyermeke is. Életünk utolsó tíz évének – sajnos – meghatározójává vált a gyermekek vér szerinti apja, Portik Tamás, akiről később derült ki számunkra, hogy az Energol-ügyben hírhedtté lett, nyolc évig itthon és külföldön a legveszélyesebbként körözött bűnöző.

Portik Tamás családunk tagjait rendszeresen, van, amikor életveszélyesen fenyegeti, pszichikai terror alatt tarja, zsarolja, mert törvénytelen tetteit nem voltunk hajlandóak segíteni” – panaszolta el 2005 decemberében Gyurcsány Ferenc akkori kormányfőnek Riskó Tibor, Halmas-Riskó Alma nagyapja.

Érkezett is válasz, miszerint ebben az ügyben nincs hatáskörük.

A család szerint azonban rendőrségen az is elhangzott: „rosszkor próbálkoztak rossz helyen, jelenleg nincs politikai akarat a Portik-téma rendezésére”.

Portik, a szoci kormányok védőhálójában 

Mivel az édesanya, Riskó Judit úgy érezte, hogy a hatóságok képtelenek vagy nem is akarnak nekik segíteni, blogot indított és ebben meséli el lánya és Portik történetét.

A kimondottan jó családi hátterű, kitűnő tanuló és művészpályára készülő Halmos-Riskó Alma az érettségije előtt, 1993-ban ismerkedett meg a magát üzletembernek kiadó Portikkal. A családnak volt elképzelése arról, hogy becsületes munkával mennyi pénzt lehet Magyarországon keresni, ezért gyanakodva figyelték a luxusautóval, száz szál rózsával udvarló Portikot.

Arra is hamarosan rájöttek, hogy Portik gazdasági ismeretei hiányosak, miközben egy részvénytársaság vezető emberének mondja magát. Ám a fiatal lány beleszeretett Portikba, együtt éltek és a későbbi évek folyamán négy gyermekük született.

Innentől kezdve nem követhető pontosan, miképp alakult ki a feszültség Portik Tamás és a Halmos-Riskó család között, biztos nem vetett jó fényt a derék vő portréjára, amikor a Riskó nagypapát olyan dokumentum aláírására ösztönözte élettársán, vagyis az unokán keresztül, miszerint Riskó 60 millió forint kölcsönt adott neki.

Számos alkalommal kérték a hatóságok, a gyámügy, a rendőrség segítségét abban, hogy felkutassák a négy unokát és édesanyjukat, akik együtt bujkáltak Portikkal. 2003-ban sem változott a helyzet, bár bujkálni már nem kellett, ennek ellenére Portikék a legnagyobb elzártságban éltek.

A beadványok folyamatosan hatástalanok maradtak, ráadásul Portik nem egyszer előbb tudott róluk, minthogy a hivatalos válasz megérkezett. Riskó Judit blogja szerint minden lehetőségüket elutasították, hogy bármilyen formában is segíthessenek szeretteiken.

Azt gondolná az ember, hogy Portik 2012-es letartóztatása sok mindent megoldott. De nem.

Halmos-Riskó Alma jelenleg nem áll szóba az édesanyjával, a nevét is megváltoztatta és nem is tudják, hol él a gyerekekkel. A testvérével hajlandó volt találkozni, de neki is csak fotón mutatta meg a négy gyereket.

Riskó Judit szerint már az is jóleső tudat, hogy lánya és négy unokája élnek és a fotók tanúsága szerint jól vannak.

A Kaméleon 

A Portik-sztorinak van egy nagyon érdekes szála.

A Halmos-Riskó családban azt hiszik, hogy Alma és Portik életéből nagyon sokat átvett a 2008-as Kaméleon című magyar film. Az egyébként kitűnő sodrású, remek színészekkel teli filmet Goda Krisztina rendező és Divinyi Réka forgatókönyvíró jegyzi, az alkotópáros azonban cáfolja a család vélekedését. Annyi igaz azonban, hogy Portik Tamás neve feltűnik a film végén, köszönetképpen azért, mert az egyik tulajdonában lévő szórakozóhelyet kedvezményesen adta bérbe a forgatáshoz.

A Kaméleon főszereplője egy szélhámos, aki kihasználja, becsapja a nőket, a végén azonban őt vezeti félre egy nő, és ő veszti el a pénzét. A főszereplőnő egy balerina, akit pályafutása érdekében meg kell operálni külföldön. A család szerint Halmos-Riskó Alma is balerina volt, és az ő pályáját is sérülés akadályozta.

A film készítői szerint ez csak véletlen egybeesés, a forgatókönyv írásakor fogalmuk sem volt Halmos-Riskó Almáról, és még kevésbé tudtak művészeti pályájáról.

A többi átfedés sem tűnik túl meggyőzőnek, és nagyjából az a vélemény alakult ki bennem is, hogy a film főszereplője, aki egy kaméleon ügyességével változtatja álarcait, nem köthető Portikhoz, még ha utóbbit környezete szintén rejtőzködő típusnak tartotta.

A szerzőpáros ellenben Bartha Beatrix Kamukérő című, önéletrajzi könyvének számos elemét beleírták a filmbe. A szerző már a sokadik áldozata volt egy szélhámosnak, akit végül ő juttatott rendőrkézre.

De mindez csak egy mellékszál. A lényeg: Portik 2016 júniusában jogerősen kiszabott fegyházbüntetését tölti. Az előzetes letartóztatás ideje beleszámít, így már négy évet letudott.

Ráadásul most egy miniszter elleni „tanúskodásával” a „demokratikus ellenzék” és a „Jobbik Oroszországért Mozgalom” bábáskodása mellett még akár egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt is megjelenhet.

A végén még becsületes embernek nevezik.

De ez még viccnek is rossz.

Címkék: Portik Tamás

„Jól elvagyok a baloldalon” (Portik-portré II. rész)

Portik Tamást az elvtársak tisztára mosták 2003-ban és elvileg nem volt többé olajmaffiás múltja. 

Kicsiny szíve annyira megtelt hálával, hogy 2008-ban két alkalommal is találkozott a Gyurcsány-kormány Nemzetbiztonsági Hivatalának főigazgatójával, amely során felajánlotta szolgálatait a miniszterelnök és az MSZP megerősítése érdekében. A közvélemény-kutatások szorgosan tanulmányozó Portik félt a 2010-es választásoktól, tudta, az elvtársakkal együtt neki is annyi lehet. 

Portik „erősítette” volna Gyurcsányt 

2013 áprilisában Pintér Sándor belügyminiszter feloldotta a titkosítását néhány lehallgatási jegyzőkönyvnek, amelyek szerint Portik kijelentette: „én jól elvagyok a baloldalon továbbra is, és mindent el fogok követni, már jogi kereteken belül, hogy ez 2010-ben is így maradjon”.

A „köztiszteletben álló” vállalkozó fel is ajánlotta együttműködését az akkori baloldali kormány segítése érdekében, mert úgy fogalmazott, „nekünk az lenne a dolgunk, hogy erősítsük a miniszterelnök urat vagy magában legalább az MSZP-t.”

Ez a miniszterelnök a Portikhoz hasonlóan „köztiszteletben álló” Gyurcsány Ferenc volt, aki azonban Portiknál szórakoztatóbb jelenség, mert míg a maffiózó olajat szőkített, vagy bérgyilkosságra adott ki parancsot, addig a táncos-komikus Gyurcsány a megfelelő időben káromkodott, avagy táncolt, s ha kellett kacagott, ha pedig úgy látta szükségét, sírt egy keveset.

Portik jelezte Laborcz Sándornak, a Gyurcsány-kormány Nemzetbiztonsági Hivatalának főigazgatójának, hogy számos alkalommal célirányos készpénzmenedzsmenttel is foglalkozott: „bizonyos embereknek én vittem személyesen a pénzt. MSZP-seknek, és ezt sose tudta meg senki”. 

Az érdekes Tamás gyerek

Ez történt tehát a Vadrózsa étteremben. Portik és Laborcz, valamint egy NBH-s munkatárs három nap múlva ismét találkoztak a Liszt Ferenc téri Menza étteremben.

A találkozó jegyzőkönyve már régebben kiszivárgott. A legjobb benne az a rész, amikor az NBH-s munkatárs azt mondja, hogy „érdekes figura ez a Tamás gyerek”.

Mire Laborc rávágja: „nagyon jól tudja ő, ha a másik oldal győz, akkor neki annyi”.

A teljes képhez hozzátartozik, a találkozó kapcsán nyomozás indult, ám a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa 2015 januárjában Laborczot és a nemzetbiztonsági hivatal egy munkatársát a jogosulatlan titkos információgyűjtés miatt emelt vád alól felmentette.

Érdekes Tamás gyereket 2012 nyarán vették őrizetbe, 2016 májusában jogerősen 15 év fegyházra ítélték a Prisztás-gyilkosság miatt.

Mit ér egy köztörvényes bűnöző szava?

Az immár köztörvényes bűnözőt az ízig-vérig demokrata Juhász Péter, az Együtt társelnöke 2016 júniusában tanúnak hívta be abba a személyiségi jogi perben, amely közte és Rogán Antal között jelenleg is zajlik.

Tehát Juhász úgy akar a maga javára eldönteni egy polgári pert, hogy a negyedszázada a bűnözésből élő, feltehetően több embert is meggyilkoltató bűnözőt hívja segítségül.

Utóbbi a tárgyalóteremben örömmel el is böffentette, hogy egy alkalommal tízmillió forintnyi eurót vitt Rogán Antalnak.

Juhász erre elélvezett, mintha egy kupac ganját látott volna az asztalán.

Az úgynevezett „demokratikus ellenzék”, plusz a „Jobbik Oroszországért Mozgalom” meg parlamenti vizsgálóbizottságot követelnek.

Tehát a negyedszázada a bűnözésből élő, feltehetően több embert is meggyilkoltató, jogerősen elítélt bűnöző szava a tótumfaktum az „igazi demokraták” és a „Jobbik Oroszországért Mozgalom” számára.

Bravó!

Portik személyiségére, módszereire tökéletesen rávilágít, ahogy a neki négy gyermeket szülő élettársát, Halmos-Riskó Almát és annak egész családját terrorizálta. A harmadik részben erről olvashatnak.

(folytatjuk)

Címkék: Portik Tamás

Olajmaffiától a bérgyilkosságig (Portik-portré, I. rész)

2016.06.28.
CSVM

Míg Gorcsev Iván huszonévesen a fizikai Nobel-díjat nyerte el a makaó nevű kártyajátékon, addig Portik Tamás huszonévesen az ezermilliárdos károkat okozó olajmaffia egyik vezetőjeként olajt szőkített, majd megölette az egyik piaci vetélytársát és közben kilóra megvette az MSZP-t. Aztán Portik eltűnt és csak akkor tért vissza, amikor 2003-ban a Medgyessy-kormány alatt minden büntetőeljárást megszüntettek ellene.

Az 1967-ben született Portik a fiatalkorúak börtönében eltöltött hosszú évek után lányok futtatásával próbálkozott, majd kidobóember lett, utóbbi munka hozta el számára az igazi lehetőséget. Megismerkedett Drobilich Gáborral, aki a budapesti éjszakai élet ismert alakja volt.

A budapesti éjszakai élet ismert alakja szlogent a kilencvenes évek elején kezdték alkalmazni az újságírók, mert azt mégsem írhatták valakiről, hogy maffiózó, bűnöző, mert rögtön telefonáltak a sztárügyvédek és bőszen védték megbízóik úgynevezett jó hírét.

A nevelőotthonban felnőtt Portik apjaként tekintett az akkor már börtönviselt Drobilichra, rajta keresztül további ismert alakokkal kötött ismertséget – a többi már olajmaffia-történelem.

Az Energol 

A hírhedt Energol Rt.-t 1994. november 30-án alapította Drobilich Gábor, Ferencsik Attila, Kerekes István, Portik Tamás, a német állampolgár Emil Gulyás és fia, Gulyás Emil Róbert. A cég igazgatói Drobilich Gábor, Ferencsik Attila és Portik Tamás voltak. Az Energol alapítói közül Drobilich Gábor és Ferencsik Attila korábban éveket töltött börtönben.

Az Energol vezérigazgatója Csikós József lett, aki a rendszerváltozásig az állampárt, az MSZMP Központi Bizottságának apparátusában dolgozott, majd nyugdíjazásáig ezredesi rangban a BM adatfeldolgozó hivatalának munkáját irányította.

Pár éve derült ki, hogy az Energol a katonai titkosszolgálat fedőcége volt.

A szálak összefutnak, mint a tej.

Az olajszőkítésekről könyvek, dokumentumfilmek sokasága jelent meg, ez volt a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb biznisze, vagy átverése, vagy összeesküvése, ahogy tetszik…

Gurultak a vagonok az éjszakában, és a rendőr, a vámos, a határőr nem látott semmit.

Az olajmaffia rettenetes pénzeket kaszált, az Energol például kilóra megvette az MSZP-t. Ezt a cég egyik fontos embere kottyantotta el, aki azt is hozzátette, egy valakit nem tudtak lefizetni a szociknál – Horn Gyulát nem érdekelte a pénz.

De rajta kívül mindenki mást igen.

Az olajüzlet vége 

Az üzletet 1995-ben egyetlen rendelettel megszüntették, egységesítették a tüzelőolaj és a dízelolaj árát. Ekkor a lakosság tényleges háztartási tüzelőolaj fogyasztásához képest évente 400 millió literrel többet adtak el.

Korábban is lehetett volna ilyen rendeletet hozni, de komoly pénzekről volt szó. Tudták ezt a Parlamentben is.

Az olajosok egy része kimosta a tartályokat és elkezdett bort pancsolni. Egy része elkurvázta, elkokainozta a pénzét. Mások megpróbálták törvényes vállalkozásokba forgatni. Így Portik is, aki vendéglátóhelyekben, bárokban, éttermekben látta a jövőt. De az olajmaffia tagjai kezdtek eltávolodni egymástól, és erős konkurencia jelentkezett.

Portik ekkor szimpla olajszőkítő, adócsaló minőségét meghaladva üzleti ellenfelei ellen brutálisan lépett fel. 

A gyilkosság(ok) 

2016 májusában hozott jogerős ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla a Prisztás-gyilkosság ügyében, ami egy gátlástalan alvilági leszámolás volt.

Portik és Prisztás József között két ingatlan miatt tört ki a nézeteltérés. A két jómadár – tudjuk, éjszakai élet, ismert alakok – megpróbált egyeztetni, de kudarcba fulladt a tárgyalás. Prisztás azzal kelt fel a tárgyalóasztaltól, hogy Portik akár meg is öletheti, akkor sem lesz övé az ominózus két ingatlan.

Prisztást a III. kerületi Evező utcába csalták, ahol Portik testőre, Hatvani István fejbe lőtte. Egy hónapja, 2016 májusában a Fővárosi Ítélőtábla előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés miatt mindkettőjüket (Portikot és Hatvanit) 15 évi fegyházbüntetésre ítélte.

De ezzel Portik kilencvenes évekbeli üzelmeinek nincs vége.

Az 1998-as Aranykéz utcai pokolgépes merénylet a maffiaháború egyik legnagyobb erejű bombatámadása volt, valamint az első olyan, amiben ártatlan kívülállók is életüket vesztették. A célpont Boros József Károly volt, akit Boros Tamásként emlegettek az üzleti életben. Portikkal kölcsönösen gyűlölték egymást, a hatóságok jelenleg is vizsgálják  a Kaméleonként elhíresült Portik szerepét az ügyben.

Hasonlóan két másik alvilági leszámolásban is. A Cinóber néven ismert Domák Ferencet 1996-ban ölték meg, Seres Zoltánt 1999. áprilisban Tahitótfalun tették el az útból. A gyilkosságok miatt Portik jelenleg is képben van, nyomoznak rá.

Aztán Portik eltűnt csak akkor tért vissza, amikor 2003-ban a Medgyessy-kormány alatt minden büntetőeljárást megszüntettek ellene. Hol járt? Egyesek szerint a Karib-tengeren, mások szerint végig Magyarországon.

Anyagi gondjai nem lehettek, a milliárdokat nem szórta el.

2003-ban új fejezet kezdődött baloldali maffiózónk életében. 

(folytatjuk)

A Szuperkórházba futnak be a Déli vonatai?

2016.06.09.
CSVM

Blogunk értesülései szerint óriási a kavarás a Déli és a Kelenföldi Pályaudvar területeinek hasznosításáról, szerencsétlen MÁV csak kapkodja a fejét, ahogy fölötte döntenek a legkülönfélébb hasznosításokról. Nemrég a MÁV izzadtságos munkával készített terveket, hogy a Déli bezárásával át tudja rakni a vágányokat Kelenföldre, hogy az a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozza. Ez most mehet a kukába? 

Nem volt könnyű Kelenföldre betervezni a ma Délibe érkező vonatokat, mert nem rég a Főváros lenyúlt onnan területeket, hogy legyen ott P+R parkoló a 4-es metró kiszolgálására (ugye a metró átadásakor még nem volt szó a Déli bezárásáról). Mindegy, nagy nehezen megoldották. Erre jött a megvilágosodás a döntéshozók részéről, hogy mi lenne ha erre a területre építenék a Budapesti Olimpia röplabda csarnokát? „Csodálatos, pont erre gondoltunk” – mondta a MÁV, majd nem kis csatározások árán ezt sikerült megtorpedózniuk. Gondolhatták ezzel végre nyugalom lesz, de nem így történt.

A legutolsó fantazmagóriák szerint a kérdéses kelenföldi területre az új állami Szuperkórház kerülne. Megáll az ész, nem? Teljesen átgondolatlan, egymásnak ellentmondó ad-hoc döntések születnek, a hosszú távú következményekkel egyáltalán nem számolva. Az, hogy az a pár tucat többlet szerelvény a déliből hol lesz elhelyezve nem aggaszt senkit, végül is csak több ezer utazó kiszolgálásával játszanak. Vagy attól lesz szuper a kórház, hogy két kórházi ágy közé egy vágányt is be tudnak szuszakolni?

UPDATE:

A blogstar megkérdezte a kormányinfón Lázár Jánost, hogy akkor most mi is a helyzet. Íme a miniszteri válasz:

„Erősíteni fogja a két beruházás egymást, a Kelenföldön kialakul egy nagyon erős közlekedési csomópont. A kelenföldi pályaudvar eddig is európai uniós pályázatokból került fejlesztésre és azok a vasútvonalak is, amelyek odavisznek. Ezt a kormány most szeretné továbberősíteni, és itt metróátszállási pont is van, azaz aki bejut Kelenföldig, az metróval tovább tud menni. És emellé állami és fővárosi területen szeretnénk megvalósítani az új kórházat a parkolási kapacitással együtt. Tehát egy új, körülbelül nyolcszáz ágyas kórház, egy teljesen megújított, nagy kapacitású, nagy befogadású, képességű pályaudvar és a metróvonal együtt képes lesz egy új fővárosi, társadalmi csomópontot kiadni”.

Ámen.

Elkalauzolták magukat a telhetetlenségben

2016.05.28.
CSVM

A nagyvállalatok és szakszervezeteik örökzöldje minden esztendőben, hogy ki kivel és miért nem hajlandó tárgyalni, egyeztetni, alkudozni, meg hogy mennyi az elég, illetőleg, hogy van-e elég. Azt nem tudjuk, hogy egyes jegyvizsgálóknak mi lenne az elég, de a szakszervezetek úgy döntöttek, hogy ők tudják.

És szépen felálltak az asztaltól. Nem kis megrökönyödést és értetlenséget váltva ki a MÁV-START Zrt. vezetésében, mert a hónapok óta tartó előkészítést és egyeztetéseket követően utasították vissza a szakszervezetek annak lehetőségét, hogy a vállalat elkezdje a jegyvizsgálói munkakörcsalád jövedelemszintjének rendezését. Persze mindezt a szokásos bolsevik módszertannal, azaz egyes szakszervezetek a médiában a vállalatra negatív kijelentéseket tettek, miközben a tárgyalások még folytak.

Blogunk információi szerint a kidolgozott foglalkoztatási és bérreform – a jelenleg túlórával elérhetőnél is – jóval magasabb jövedelmet és ezzel együtt kiszámíthatóbb, egyenletesebb vezénylést biztosít a jegyvizsgálói munkakörökben. A mai napon a szakszervezetek visszautasították az erről szóló ajánlatot. Miért? Csak.

Azért vessünk már egy pillantást arra, hogy a posztkommunista metodikával működő szaksziknak mi nem volt megfelelő. Lássuk a foglalkoztatási és bérreform leglényegesebb elemeit:

  1. A jegyvizsgálói bértábla bevezetése, kiszámítható, magasabb jövedelemszinttel, szakmai tapasztalattól függően a korábbi több túlórából eredő többletkereseten felül átlagosan nettó 11.000,- és 25.000,- Ft közötti magasabb keresettel.

  2. A jogszabály rendelkezéseinek megfelelően önkéntes egyéni megállapodással 8,4 órára emelt napi teljes munkaidő, legfeljebb 16 órás szolgálatok, 12,2 órára csökkentett vonaton töltött idő, amelyből szabadon vissza lehet térni a jelenlegi rendszer kereteihez, amennyiben a korábbi foglalkoztatást szeretnék.

Na, ez a nem elég. Mert több kell. Hogy van-e erre reális fedezet? Szaksziékat nem érdekli. Nekik az 5 perc hírnév kell. Éppen ezért a MÁV-START Zrt. által felajánlott megállapodást a ellehetetlenítették azzal, hogy a társaság gazdasági lehetőségeihez képest irreális megoldásokat követeltek, vagy csak indokolás nélkül visszautasították a foglalkoztatási és bérreformot.

 Persze majd belóbálják a sztrájkot is. Kíváncsi lennék, ha megkérdeznénk egy mezei kalauzt, hogy elégedett-e a nettó 25 rongyos emeléssel, akkor mit válaszolna. Valószínűleg ezt: hol írjam alá?

Nos, az öncélú és súlyos pénzeket kaszáló szakszervezeti muftik ezt gátolják meg. Ameddig megtehetik. De innentől kezdve soha, senki ne higgye el nyafogásukat, hogy velük nem tárgyal senki, az ő véleményüket nem kérték ki. Az asztalt ők borították fel.

A munkavállalók kárára.

Címkék: MÁV, Szakszervezet

Ezeket a cikkeket olvastad már?