Blogolj!

Bebőröz

A viszkis tapló

Leárazás

INÁba szállt

Gulyáskrém

Offsorok közt

A MOL miatt törhet darabokra a horvát kormány

2016.05.27.
CSVM

Egyre mélyebbek a repedések a horvát kormánykoalíció pártjai között, komoly esélye van annak, hogy új választásokat kell majd kiírni. A kisebbik kormánypárt, a Híd Függetlenek Listája a héten megerősítette, hogy Tomislav Karamarko, a koalíciós partner miniszterelnök-helyettesének tisztségéből való felmentésére fog szavazni a bizalmatlansági indítványon. 

Az ellenzéki horvát Szociáldemokrata Párt (SDP) nemrég bizalmatlansági indítványt nyújtott be Tomislav Karamarko ellen. Az indoklás szerint a miniszterelnök-helyettes felesége üzleti kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a MOL-nak lobbizott. 

Tomislav Karamarko

Ana Saric Karamarko cége két évig szerződésben állt Jozo Petrovic cégével, amely a MOL-t is tanácsokkal látta el. Mindezért 60 ezer eurót kapott Karamarko cége tanácsadás és az energiapiacot érintő médiaelemzés címén. 

Karamarko felesége azzal védekezett, hogy egyszerű marketing- és kommunikációs szerződésről volt szó, ami teljesen megszokott ebben a piaci szegmensben. Ráadásul a pénzt kétéves munkáért kapta, és elmondása szerint soha nem nyújtott olyan szolgáltatást, amely a Mol érdekeit szolgálta volna.

Miután kiderült, hogy a férje tagja lesz a kormánynak, a szerződést azonnal felbontotta, így az ő esetében nem állhatott fenn érdekellentét. 

Ugyanakkor az elmúlt napokban újabb információk szivárogtak ki a sajtóban Karamarko és az INA horvát olajipari vállat között kötött üzleti kapcsolatról, abból az időből, amikor a Mol még kisebbségi tulajdonos volt a horvát vállalatnak. 

A rossznyelvek szerint Bozo Petrov, a Híd elnöke a hét közepén ultimátumot adott Tomislav Karamarkónak, hogy 48 órán belül mondjon le önként, ellenkező esetben a kisebbik kormányzó párt ellene fog szavazni a parlamentben. Eddig ez nem történt meg, így várhatóan a mai kormányülésen a Híd miniszterei erre emlékeztetni fogják Karamarkót. 

Az indítványról június 18-ig kell szavazást tartani, Karamarko csak abban az esetben maradhatna tisztségében, ha Híd képviselői is támogatnák.

Szakértők szerint Karamarko leváltásával ugyan nem bukna meg a kormány, de nehezen elképzelhető, hogy a legnagyobb kormányzó párt elnöke nélkül továbbra is működőképes maradhat a koalíció.

 

Címkék: Hernádi Zsolt, INA, MOL

„Aktivisták” aknamunkája

2016.05.08.
CSVM

Az idén még ünnepelhetjük Európa Napját. És jövőre? Mi kell még ahhoz, hogy az EU területéről kitiltsák az EU érdekeivel szembe menő, azt maximálisan figyelmen kívül hagyó „civil aktivistákat”? 

Az NGO-k (nem kormányzati, azaz civil szervezetek) kétes tevékenységéről Görögországban már tegnap beszámoltunk, amibe aztán az Ezatuti is belekapaszkodott rendesen. Sajnos volt/van mibe.

Bíztunk benne, hogy a probléma a tegnapi cikk tartalmazta az összes elszomorító görögországi hírt, de csalódnunk kellett. Ma reggel a postaládánkban 3, egymást követő, április közepi nap híre landolt.

„Az Idomeni tábor evakuációjáról a görög rendőri összekötő továbbra sem tudott új információval szolgálni, de megismételte, hogy a kiürítés lassan halad, aktivisták és provokátorok nehezítik meg a hatóságok munkáját. Egyes, meg nem nevezett NGO-k munkatársai folyamatosan arra buzdítják a migránsokat, hogy maradjanak a határ közelében, mert az bármikor újra nyílhat – így érthető, hogy a görög hatóságok kérésére nagyon kevesen hagyják el a tábort. A kérdéses NGO aktivitás miatt a görög hatóságok a táboron kívül ellenőrző pontokat állítottak fel, és nem engedélyezik az NGO-k működését a táborban. (Gevgelija, 2016. április 11.) 

Ez ugye, az április 10-i, Idomeni incidens, azaz kitörés másnapja. Alexis Tsipras miniszterelnök sem kussolt, nyilvánvaló információk birtokában nyilatkozatában hevesen támadta az ún. NGO-kat, aktivistákat, akik a migránsokat álinformációkkal látják el és a határ megrohamozására bíztatják őket. A görög hatóságok nem nevezték meg ezeket a provokátorokat, de Tsipras elmondása szerint külföldi állampolgárok, akik nem görög területen laknak. A sajtó információi szerint az „aktivisták” Gevgelijából járnak át NAPONTA az Idomeni sátortáborba. Az április 10-i sikertelen áttörési kísérlet ellenére az aktivisták arra buzdítják a migránsokat, hogy ma is próbálkozzanak a határ megrohamozásával.

A Thesszaloniki rendőrség megkezdte a nyomozást a gyanús NGO-k működésével kapcsolatban, kb. 60 görög, német, olasz, spanyol és angol „aktivistát” gyanúsítanak, akik közül többen korábban részt vettek rendőrökkel való összecsapásban”. (Athén, április 12.) 

De ez sem segít. Másnap arról tudósítottak, hogy

„továbbra is feszült a hangulat a két sátortáborban, Idomeninél és a pireuszi kikötőben. Újabb komoly incidensek megelőzése érdekében Idomeninél a görög rendőrség fokozottan ellenőrzi a falu felé tartó autókat és utasaikat, 15 aktivistát letartóztattak”. (Április 13.) 

Csendben kérdezzük: meddig tűri ezeknek az álságos ÉRDEKszervezeteknek az anarchista működését az EU? Nem kellene őket kipicsázni az öreg kontinensről?

Ahogy dőlnek az információk, úgy elég egyértelmű a válasz: de.

A görögök már gyűlölik a migra importőröket

2016.05.07.
CSVM

A negédes, baromiraveledvagyunksajnálunkésszeretünkésöleljmeg NGO-k (azaz, civil szervezetek) álságára kezdenek rájönni a migráns-kérdés kulcsállamában, Görögországban. Az elmúlt hetekben-napokban kemény, félreérthetetlen kormányzati nyilatkozatok küldték el a túróba a Soros pénzelte, Európa tönkretételében érdekelt migráns szponzorokat. Vajon elég lesz-e?

Görögország hadban áll.

Magával (belső társadalmi feszültségek, tüntetések, migráció) és a külső erőkkel (pénzügyi és nemzetközi, humanitáriusnak, emberi joginak mondott szervezetek) szemben.

A belügyet most hagyjuk, mert bár az is érint bennünket, azért inkább csak áttételesen.

A civil szervezetek álszent működése azonban nagyon bekavarhat Magyarországon is. Mert hiába a szép szavak, a mosolygós fiatal lányok, az odacsődített médiának készített beállított fotók, azért a helyzet és a szerepük egyáltalán nem tiszta.

Nem én mondom, hanem a görög külügyminiszter. Nikos Kotzias ugyanis az Idomeni helyzettel kapcsolatban az NGO-kat (nem-kormányzati, azaz civil szervezetek – a szerk.) tette felelőssé. A külügyminiszter szerint olyan nemzetközi szervezetek kapnak pénzt, melyek nem veszik figyelembe a kormány terveit, arra buzdítják a migránsokat, hogy a sátortáborban maradjanak és terveket készítenek nekik a határok átlépéséhez. „Görögországban az NGO-k kiváló munkát végeznek, sok embert mentettek meg. Vannak azonban néhányan, akik a migrációból üzletet csináltak” – nyilatkozta tegnap előtt.

Jól van, na, legyinthetnénk, hiszen ártatlan tekintetű jogász-szociológus-pszichologus-művész és még ki tudja kik eseti botlásáról van szó csupán.

Hát, nem!

Nincs egy hónapja (3 hete), hogy a görög állambiztonság egyre inkább tart attól, hogy újabb súlyos incidensek történhetnek Idomeninél. A rendőrség információi szerint az ún. „aktivisták” provokációja miatt nagyobb mértékű erőszakos fellépésére is sor kerülhet. Ennek egyik oka, hogy Athénból és Thesszalonikiből folyamatosan érkeznek görög provokátorok a táborba, akiknek már tapasztalata van az ilyen jellegű szervezett incidensekben.

Meg is szólalt a kormány, hiszen Dimitris Vitsas védelmi társminiszter kerekperec kijelentette, hogy nagyon nehéz feladat kideríteni, hogy melyek a valódi segélyszervezetek, és kik azok, akik az ideológiájukat követve a migránsokat veszélybe sodorják.

Mindenesetre – keményen tojva a nagy, európai pc követelményekre – a görög kormány egy törvénytervezetet akar a Parlament elé terjeszteni az NGO-k szigorúbb ellenőrzésére vonatkozóan. Ez mondjuk érthető, hiszen jelenleg Görögországban 176 NGO tevékenykedik.

Idomeniben meg feszült a hangulat, ismét összecsapások voltak migránsok csoportjai között. A rendőrség pedig újabb aktivistákat állított elő a táborban.

Hát tényleg: kik ezek a gyilkos migránssimogatók? 

Az Erős-ügy: kinyírni a MOL-t? (III. rész)

2016.04.11.
CSVM

Ebben a részben Gyurcsány és Bajnai után, az osztrák offshore-lovag, Pecina is feltűnik. (Akinek amúgy részesedése van a Népszabadság kiadójában…). Erős offshore érdekeltsége Pecinával együtt vélhetően szerepet vállalt az OMV MOL elleni támadásában is. És megemlékezünk a jó Zdeborsky Györgyről is…

Erős János („Dzsoni”, „Pufi”) nevét a kilencvenes évek közepétől lehetett ismerni, de megvallom, bennem leginkább szimpátiát keltett ismeretlenül, hiszen tudják: „egyszer volt, hol nem volt, még hetedhét országon is túl, volt egy szegény ember. Nem volt annak a szegény embernek csak egyetlenegy fia, s azt is Jánosnak hívták. Nőtt, nődögélt János. Hanem olyan úristenes, erős legény lett belőle, hogy utoljára nem is hívták másként, csak Erős Jánosnak.”

De ki is az az Erős János, az offshore szoci? - II. rész

2016.04.10.
CSVM

Az első részben Erős rendesen kipárnázott pályakezdését mutattuk be, majd a látványberuházásként is értékelhető Quaestor-ETO Park kapcsolatrendszert elemeztük. A jó húsban lévő bankár mindenhol ott volt. De ki is ez a szoci bankár, akiről már 15 éve oknyomozó írások jelentek meg, és jelenleg a gazdasági ügyektől – állítólagosan – visszavonulva él? 

A kulcsember

Erős János olyannyira kulcsember volt a szocialista hatalmi rendszerben, hogy a 2002-es kormányváltás után közvetlenül, 2002 májusában kinevezték az MFB kormánybiztosának, majd a fejlesztési bank élére.  Erős túlélte az őt barátjaként bemutató Medgyessy Péter bukását is, és Gyurcsány Ferenc, utána pedig Bajnai Gordon kormányzása alatt végig ő maradt az MFB vezére, egészen 2010-ig.

Erős és Bajnai

Offshore János: az Erős név kötelez? I. rész

2016.04.09.
CSVM

Amikor a napokban kibukott az egész Panama-botrány, az első gondolatom az volt, vajon mikor fog felmerülni a szocialisták hírhedt/rossz hírű/kétes (tessék választani) bankára, Erős János neve. Hamar kiderült, az MFB volt vezérigazgatója hivatalának ellátásához a magas szakmai kvalitásain, társadalmi érzékenységén túl saját panamai offshore cégét is elengedhetetlennek tartotta. 

Erős János

Lajos visszalő – vaktában

2016.03.29.
CSVM

Nem hittem volna, hogy a Pethő Sándor alapította patinás lap, a Magyar Nemzet mutatja be legszebben a kortárs újságírás állatorvosi lovát, a „csuhajizmust”. Pedig ma ez is megesett. 

Szinte sistergett az újság a kezemben, amikor Horváth Attila cikkéhez értem a mai Magyar Nemzetben: Akadozott az áruforgalom ellenőrzése kiáltotta a cím.

Gondolta az ember, hogy innentől konkrétumokba, nyilatkozókba botlik. De nem! Az egykoron többre hivatott újságot (és online felületét) is elérte a „csuhajizmus”, hiszen így indít a szerző: „Lapunk információi szerint az adóhatóság tavaly harmadik negyedévig nagyjából húszezer ekáer-ellenőrzést folytatott le. Az átszervezések miatt ebben az évben mégis csak döcögve működött a rendszer”. Majd egy erős tételmondatot „január első felében gyakorlatilag leállt az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) tevékenysége” állít „a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) belső ügyeit jól ismerő forrásunk”.

Na, akkor itt álljunk meg egy pillanatra!

A NAV belső ügyeit jól ismerő forrás lehet Vida Kérekegytolmácsot Ildikó leköszönt – Simicskánál azonnal státuszt és havi betevőt kapó – elnök, vagy éppenséggel Burillák Attila egykori NAV fősajtós, aki – mit tesz isten! – éppen a Magyar Nemzetnél landolt. Micsoda egybeesés! Csuhaj Ildikót jól ismerő forrásunk szerint Simicska Lajos íratta a cikket Csuhaj Ildikó szerint. (Ennyit a csuhajizmusról).

De vegyük komolyra!

Simicska orgánumai előszeretettel rugdossák a NAV-ot. Érthető. Mégis csak adó ELLENŐRZŐ hivatalról beszélünk. A csuhajizmus most azt mondatná velünk, hogy Lajosnak még lehet némi takargatni valója és attól fél, hogy a mostani vezetés – amely már nem Vidákból és Burillákokból áll – majd kitakargatni valót talál – de mi nem élünk a csuhajizmus eszköztárával, és nem hiszünk ennek.

Ellenben elolvastuk az NGM Csak idén majd 2,5 milliárdot hozott az EKÁER  címet viseléő közleményét, amelyből kiderül: a Magyar Nemzet nem állított valót (lódított, füllentett, hazudott, „csuhajozott”), hiszen a tavalyi átlaghoz képest januárban több mint 8%-kal nőtt a közúti ellenőrzések száma, a kritizált EKÁER folyamatosan működik és év elejétől március 18-ig már 2,5 milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel az adóhivatal. Az EKÁER nélkül ez az összeg soha nem folyt volna be az államkasszába. Az eddig eltelt 2 és fél hónapban majd 46 millió forint mulasztási bírságot szabott ki a NAV.

Több szót nem nagyon érdemel az ügy: Simicska utóvédharcának jogát senki sem kérdőjelezi meg. Csak a tények és az adatokat tiszteletben tartását kérhetjük számon.

És azt meg is tesszük.

Emberközpontú terjeszkedés

2016.03.10.
CSVM

Magyarországon vagy demokrácia van, vagy bizonyos helyeken hülyék kerültek döntéshozói pozícióba – na persze a kettő nem zárja ki egymást.

Mert ugye mást sem hallunk csak azt, hogy a kormányközeliek így, a kormányközeliek úgy, meg az ismerősök, meg a rokonok, meg a haverok, meg a barátok. Ehhez képest, a méltán nem túl híres Expanzió Humán Tanácsadó Kft. az elmúlt években kapott összesen közel 200 millió  forintnyi állami megrendelést.

Pedig...

Pedig a cég ügyvezető igazgatója Setényi János és vezető elemzője – mármint a vállalkozásé – Radó Péter közösen vezetett blogjukon szépen ütik ám a kormányt. Például azt írják, hogy „a második Orbán-kormány oktatáspolitikai tabula rasa-t csinált. 2009-hez nincs visszatérés, a 2010-es fülkeforradalom oktatáspolitikai teljesítménye pedig teljes csőd, s mint ilyen minden ízében vállalhatatlan.”

Setényi János

Meg azt is írják, hogy: „Azok a javak és szolgáltatások, melyek előállítását és elosztását az állam vállalja magára bizonyítottan pocsék minőségűek. Ami a tankönyveket illeti, eddig nem ez volt a helyzet. Ez a bejegyzés rövid áttekintés arról, hogy minek a lepusztítására készül éppen a második Orbán-kormány és hogy mi lesz ennek a következménye.”

Szóval az a cég, amelynek a vezetői a fentieket írják, kapott közel 200 milliós állami megrendelést.

Mellékszál, de talán nem lényegtelen, hogy Radó Péter 1998 és 2001 között a magyar származású spekuláns (akikre büszkék vagyunk! ja nem...) Soros György alapítványai közé tartozó OSI Oktatáspolitikai Intézet igazgatóhelyettese volt. Ezt megelőzően a Horn Kormány alatt a közoktatási minisztériumának Civil Kapcsolatok Igazgatóságát vezette.

Radó Péter

Na de vissza a közel 200 millióra. Az a legmegdöbbentőbb, hogy ezt nem egyszerre kapta a cég, hanem 2011 óta folyamatosan jönnek a 10-20 milliós megrendelések.

Értik?

Nézzük, hogy mire kapta a pénzt a tanácsadó cég.

Például az oktatással kapcsolatos kutatás-fejlesztési-innovációs tervek kidolgozására. Vagy éppen a felsőoktatási elektronikus tananyag elemzésére. És például egy olyan tanulmányra, amelyben a tehetséggondozásra és a felzárkóztatásra vonatkozó beavatkozásokat elemzik. Sőt még kutatásra és fejlesztésre is.

Na most ugye Setényi János és Radó Péter boldogan szerződnek az állammal, megoldják a feladatot, felveszik a pénzt és ezt követően a blogjukban egy jó nagyot rúgnak a kormány ülepébe. Teszik mindezt oktatáspolitikai kérdéseket feszegetve, de az cseppet sem zavarja őket, hogy az oktatási ügyekben ők maguk is benne vannak, mint beszállítók. Vagyis akár saját magukat is ekézhetnék, de ehelyett inkább azokat állítják pellengérre, akiktől a pénzt kapják.

Vicc.

Mondjuk az egész cég az. Nézzük csak, hogy mit is jelenthet az, hogy Expanzió Humán?

Mert az Expanzió magyarázata a szótár szerint ez: terjeszkedés, tágulás. Teszem hozzá leginkább gazdasági értelemben.

A humán pedig: emberi, emberközpontú.

Emberközpontú terjeszkedés.

Világos.

És visszatérve a kiindulási pontra. Magyarországon demokrácia van. De az konkrétan hülye, aki a Humán Expanziónak egy fillért is ad.

Pedagógusok a liberálisok hálójában III. rész

A Hívatlanul Hálózat tagszervezete a Humán Platformnak. Szoros kapcsolatban állnak a TASZ-szal és a – Soros Alapítvány által létrehozott – Eötvös Károly Intézettel (ezt vezeti Majtényi László kiérdemesült adatvédelmi biztos). E két szervezet a Heti Válasz 2013-ban készült összeállítása szerint bevételeinek 74, illetve 57 százalékát Soros Györgytől kapta.

Meg is dolgoztak érte. 

MAJTÉNYI LÁSZLÓ, AZ ÖNMAGÁTÓL IS FÜGGETLEN FÜGGETLEN 

Résztvevői voltak a 2014 végén kezdődött tüntetéssorozatnak. Csatlakoztak a Szabad Oktatást és az Egymillióan az internetadó ellen (Gurmai Zita egykori szocialista parlamenti és EP képviselő fia, Gulyás Balázs által vezetett) Facebook-csoportok által közösen szervezett „Nincs hova hátrálnunk” – című tüntetéséhez, amely végül a rendőrökkel való dulakodásba torkollt. 2015. március 15-én együtt tüntettek a Szolidaritás mozgalommal.

A Gurmai-gyerek végül mégsem vált be néptribunként, bár édesanyja és elvbarátai minden – vagy még annál is több – támogatást megadtak és megszereztek neki. Bár kissé furcsa, hogy komoly pártpolitikai háttérrel veselkedik valaki a civil mozgalom élére állni, de a mai világban akár minden lehetséges is lehetne… 

GULYÁS BALÁZS, A GURMAI-GYEREK, ÉPPEN SZÉKHÁZAT OSTROMOL...

Az viszont biztos, hogy a Hívatlanul Hálózat mindenben igyekszik kenyéradó gazdája kedvére tenni, hiszen a menekültbarát megmozdulások a bevándorlás tömegessé válásától jellemzik a csoportot. Hogy mást ne mondjunk: aktívan részt vettek a kormány „menekültellenességet szító” plakátjainak megrongálásában.

A behálózott pedagógusoknak azért e ponton érdemes elgondolkodnia: „hívatlanéknak” vagy a kormány lett végül igaza migráns-ügyben? (Segítségül: Köln).

És akkor jöjjön a hab a tortára. A nagy – és legalább ennyire vitatott – múltú, most hirtelen nagyon aktív: PDSZ. Nem csak, hogy felbukkantak a tüntetésszagra, hanem rögvest át is akarják venni a kezdeményező szerepet. Olyannyira, hogy pénzt is rittyentettek arra, hogy az „értekezletre” vidékről jövők utazási költségeit megtérítik. Hogy mennyire nem légből kapott az ajánlat azt az is jelzi, hogy maga Komjáthy Anna, a PDSZ Budapesti Választmányának ügyvivője jegyzi a felhívást. 

KOMJÁTHY ANNA, A FIZETŐ SZERVEZŐ (forrás fb)

 

Komjáthy korábban azon értelmiségiek között volt, akik a 2008-as szociális népszavazás előtt aláírták a „független háziorvosok” vizitdíjat támogatók nyílt levelét Gyurcsány mellett. Komjáthy lelkes szignáló, mert aláírta a FEKETE ORSZÁG szolidaritási mozgalom felhívását is, mely keretében fekete szalaggal tiltakoztak az egészségügy állapota miatt. Na, mit gondolnak, ki szervezte az akciót? Naná, hogy a Hívatlanul, de hogy Soros Gyuri biztos lehessen a dolgában, az eseményük meghívójában a Krétakör ominózus száma szerepel. De Komjáthy Anna nemcsak a PDSZ Budapesti Választmányának ügyvivője: hála az istennek tagja még a Hálózat a Tanszabadságért egyesületnek is.

No, kedves Olvasóim, az elmúlt 3 napban bemutattam a pedagógus aláírásgyűjtés „civiljeit”. Már csak egy kérdés maradt: ha a civilek ennyire „civilek”, akkor minek kellenek ide pártok?

Kell egy Soros-párt, oszt’ jó napot! 

(vége)

Pedagógusok a liberálisok hálójában II. rész

Mára „Országos tantestületi értekezletre” hívott a PDSZ, a Hívatlanul Hálózat és a Human Platform, ahol tantestületek és civil szervezetek képviselői folytatnak megbeszélést. Tegnap a Human Platform hátterét vettük górcső alá. A szervezők utaztatást is vállalnak, a vidékről jövők számára az utazási költségeket megtérítik. Február 3-ára pedig tüntetést is szerveznek az oktatás helyzete miatt. A háttérből valószínűleg az egykori SZDSZ-es értelmiség, a HAHA és Gulyás Balázs, az MSZP-s Gurmai Zita fia mozgatják a szálakat. II. rész 

Az Oktatói Hálózat is tagszervezete a Humán Platformnak. Tagjai között megtaláljuk a cionista világmozgalom tagját – egyben Lukács György tanítványát Heller Ágnest, vagy Gyurcsány Ferenc kedvenc szociológusát, Ferge Zsuzsát, nemkülönben a42 milliósBraun Róbertet, aki MSZP-s színekben indult képviselőjelöltként. De itt van a melegségét büszkén vállaló MSZP-tanácsadó, Lakner Zoltán, a komoly politikai kurflit maga mögött tudó, Tordai Bence, aki most éppen a PM szóvivője. És itt – hol másutt? – van maga Tóth Csaba is, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója, aki 2004-ben és 2006-ban részt vett az SZDSZ kampányainak irányításában, és Lattmann Tamás jogászt, a „rendszerbontó népszavazás” egyik kezdeményezőjét. Ugye milyen „civil” bagázs?

LUKÁCS GYÖRGY ÉS A CIONIZMUS HÍVE

Mindenesetre többször bírálták az oktatáspolitikai átalakításokat, elsősorban a hallgatói szerződéseket.

(Apró, tényleg zárójeles, kérdés: amikor a szívüknek és elveiknek kedves – Gyurcsány-Bajnai – kormányok voltak hatalmon, akkor minden annyira rendben volt? Akkor hol tetszettek lenni a „civil kurázsikkal”? Csak nem állami állásokban, vagy szponzorációban?)

Akkoriban nem, 2012 februárjában viszont írogattak Brüsszelnek, hiszen az Oktatói Hálózat is egyike volt azon szervezetnek, melyek levélben fordultak az az Európai Unió oktatásért felelős biztosához, hogy tekintse át „a magyar oktatási rendszer átalakításával kapcsolatos problémákat”. 2014 szeptemberében pedig magának Barózó Józsinak, azaz José Manuel Barrosónak írtak nyílt levet a magyar felsőoktatás helyzetéről.

LAKNER ZOLTÁN, AZ MSZP-S SZÉPFIÚ

De szerencsére oktatásmentő harcukban nincsenek egyedül, hiszen a Hálózat a Tanszabadságért is tagszervezete a Humán Platformnak. A 21 alapító között ott van a PDSZ, Trencsényi László, az ELTE egyetemi docense, a Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke, Dávid János szociológus, a Millából kivált az Egymillióan a Demokráciáért Egyesület ügyvivője, Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke (az szdsz-es oktatási liberálbuldózer, Horn Gábor testvére, az AKG igazgatója). A szervezet tagjai között van Braun Róbert (nocsak), Ferge Zsuzsa (nocsak), György Péter, Heller Ágnes (nocsak), Vásárhelyi Mária (naná! Oktatói Hálózat), valamint Magyar Bálint (ki gondolta volna?) és Tamás Gáspár Miklós (már csak ő hiányzott).

Megalakulásuktól fogva folyamatosan kritizálták a kormány oktatáspolitikáját. (Valószínűleg ezért alakultak meg.) 2012 decemberében oktatáspolitikai együttműködési megállapodást írtak alá a Bajnai Gordon által vezetett Együtt 2014 Választói Mozgalommal. Az eseményen részt vett Bajnai Gordon mellett Juhász Péter is. Csak a függetlenség a civilség jegyében, persze.

A bevándorláspárti Történelemtanárok Egylete gyakran kritizálja a kormány oktatáspolitikai lépéseit, de más politikai kérdésekben is kormányellenes álláspontot foglaltak el, mint például az Alaptörvény ügye. Szervezetileg vettek részt a 2014 végi tüntetéseken, míg 2015. október 3-4-ére Menekültek Magyarországon címmel szerveztek konferenciát, amelyen még állásfoglalást is kiadtak. A Iványi Gábor, Lattmann Tamás, Vekerdy Tamás (HAT). Úgy vélekedtek, „egyértelművé kell tenni: a menekültek is emberek, nem dehumanizálhatók!”. Feladatuknak tekintik, hogy felélesszék „a nyitott kíváncsiságot más kultúrák (és képviselőik) iránt” és a „segítés gesztusát” a diákokban.

Ha kérnek belőlük, ha nem…

A záró részben, holnap, megtudjuk, hogy vajon Gurmai Zitának van-e köze a mostani aláírás gyűjtögetéshez…

GURMAI ZITA, A FRONTHARCOS ANYUKA

(folytatjuk)

 

Ezeket a cikkeket olvastad már?