Blogolj!

Lajos visszalő – vaktában

2016.03.29.
CSVM

Nem hittem volna, hogy a Pethő Sándor alapította patinás lap, a Magyar Nemzet mutatja be legszebben a kortárs újságírás állatorvosi lovát, a „csuhajizmust”. Pedig ma ez is megesett. 

Szinte sistergett az újság a kezemben, amikor Horváth Attila cikkéhez értem a mai Magyar Nemzetben: Akadozott az áruforgalom ellenőrzése kiáltotta a cím.

Gondolta az ember, hogy innentől konkrétumokba, nyilatkozókba botlik. De nem! Az egykoron többre hivatott újságot (és online felületét) is elérte a „csuhajizmus”, hiszen így indít a szerző: „Lapunk információi szerint az adóhatóság tavaly harmadik negyedévig nagyjából húszezer ekáer-ellenőrzést folytatott le. Az átszervezések miatt ebben az évben mégis csak döcögve működött a rendszer”. Majd egy erős tételmondatot „január első felében gyakorlatilag leállt az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) tevékenysége” állít „a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) belső ügyeit jól ismerő forrásunk”.

Na, akkor itt álljunk meg egy pillanatra!

A NAV belső ügyeit jól ismerő forrás lehet Vida Kérekegytolmácsot Ildikó leköszönt – Simicskánál azonnal státuszt és havi betevőt kapó – elnök, vagy éppenséggel Burillák Attila egykori NAV fősajtós, aki – mit tesz isten! – éppen a Magyar Nemzetnél landolt. Micsoda egybeesés! Csuhaj Ildikót jól ismerő forrásunk szerint Simicska Lajos íratta a cikket Csuhaj Ildikó szerint. (Ennyit a csuhajizmusról).

De vegyük komolyra!

Simicska orgánumai előszeretettel rugdossák a NAV-ot. Érthető. Mégis csak adó ELLENŐRZŐ hivatalról beszélünk. A csuhajizmus most azt mondatná velünk, hogy Lajosnak még lehet némi takargatni valója és attól fél, hogy a mostani vezetés – amely már nem Vidákból és Burillákokból áll – majd kitakargatni valót talál – de mi nem élünk a csuhajizmus eszköztárával, és nem hiszünk ennek.

Ellenben elolvastuk az NGM Csak idén majd 2,5 milliárdot hozott az EKÁER  címet viseléő közleményét, amelyből kiderül: a Magyar Nemzet nem állított valót (lódított, füllentett, hazudott, „csuhajozott”), hiszen a tavalyi átlaghoz képest januárban több mint 8%-kal nőtt a közúti ellenőrzések száma, a kritizált EKÁER folyamatosan működik és év elejétől március 18-ig már 2,5 milliárd forint nettó adókülönbözetet tárt fel az adóhivatal. Az EKÁER nélkül ez az összeg soha nem folyt volna be az államkasszába. Az eddig eltelt 2 és fél hónapban majd 46 millió forint mulasztási bírságot szabott ki a NAV.

Több szót nem nagyon érdemel az ügy: Simicska utóvédharcának jogát senki sem kérdőjelezi meg. Csak a tények és az adatokat tiszteletben tartását kérhetjük számon.

És azt meg is tesszük.

Ezeket a cikkeket olvastad már?