Blogolj!

Olajmaffiától a bérgyilkosságig (Portik-portré, I. rész)

2016.06.28.
CSVM

Míg Gorcsev Iván huszonévesen a fizikai Nobel-díjat nyerte el a makaó nevű kártyajátékon, addig Portik Tamás huszonévesen az ezermilliárdos károkat okozó olajmaffia egyik vezetőjeként olajt szőkített, majd megölette az egyik piaci vetélytársát és közben kilóra megvette az MSZP-t. Aztán Portik eltűnt és csak akkor tért vissza, amikor 2003-ban a Medgyessy-kormány alatt minden büntetőeljárást megszüntettek ellene.

Az 1967-ben született Portik a fiatalkorúak börtönében eltöltött hosszú évek után lányok futtatásával próbálkozott, majd kidobóember lett, utóbbi munka hozta el számára az igazi lehetőséget. Megismerkedett Drobilich Gáborral, aki a budapesti éjszakai élet ismert alakja volt.

A budapesti éjszakai élet ismert alakja szlogent a kilencvenes évek elején kezdték alkalmazni az újságírók, mert azt mégsem írhatták valakiről, hogy maffiózó, bűnöző, mert rögtön telefonáltak a sztárügyvédek és bőszen védték megbízóik úgynevezett jó hírét.

A nevelőotthonban felnőtt Portik apjaként tekintett az akkor már börtönviselt Drobilichra, rajta keresztül további ismert alakokkal kötött ismertséget – a többi már olajmaffia-történelem.

Az Energol 

A hírhedt Energol Rt.-t 1994. november 30-án alapította Drobilich Gábor, Ferencsik Attila, Kerekes István, Portik Tamás, a német állampolgár Emil Gulyás és fia, Gulyás Emil Róbert. A cég igazgatói Drobilich Gábor, Ferencsik Attila és Portik Tamás voltak. Az Energol alapítói közül Drobilich Gábor és Ferencsik Attila korábban éveket töltött börtönben.

Az Energol vezérigazgatója Csikós József lett, aki a rendszerváltozásig az állampárt, az MSZMP Központi Bizottságának apparátusában dolgozott, majd nyugdíjazásáig ezredesi rangban a BM adatfeldolgozó hivatalának munkáját irányította.

Pár éve derült ki, hogy az Energol a katonai titkosszolgálat fedőcége volt.

A szálak összefutnak, mint a tej.

Az olajszőkítésekről könyvek, dokumentumfilmek sokasága jelent meg, ez volt a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb biznisze, vagy átverése, vagy összeesküvése, ahogy tetszik…

Gurultak a vagonok az éjszakában, és a rendőr, a vámos, a határőr nem látott semmit.

Az olajmaffia rettenetes pénzeket kaszált, az Energol például kilóra megvette az MSZP-t. Ezt a cég egyik fontos embere kottyantotta el, aki azt is hozzátette, egy valakit nem tudtak lefizetni a szociknál – Horn Gyulát nem érdekelte a pénz.

De rajta kívül mindenki mást igen.

Az olajüzlet vége 

Az üzletet 1995-ben egyetlen rendelettel megszüntették, egységesítették a tüzelőolaj és a dízelolaj árát. Ekkor a lakosság tényleges háztartási tüzelőolaj fogyasztásához képest évente 400 millió literrel többet adtak el.

Korábban is lehetett volna ilyen rendeletet hozni, de komoly pénzekről volt szó. Tudták ezt a Parlamentben is.

Az olajosok egy része kimosta a tartályokat és elkezdett bort pancsolni. Egy része elkurvázta, elkokainozta a pénzét. Mások megpróbálták törvényes vállalkozásokba forgatni. Így Portik is, aki vendéglátóhelyekben, bárokban, éttermekben látta a jövőt. De az olajmaffia tagjai kezdtek eltávolodni egymástól, és erős konkurencia jelentkezett.

Portik ekkor szimpla olajszőkítő, adócsaló minőségét meghaladva üzleti ellenfelei ellen brutálisan lépett fel. 

A gyilkosság(ok) 

2016 májusában hozott jogerős ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla a Prisztás-gyilkosság ügyében, ami egy gátlástalan alvilági leszámolás volt.

Portik és Prisztás József között két ingatlan miatt tört ki a nézeteltérés. A két jómadár – tudjuk, éjszakai élet, ismert alakok – megpróbált egyeztetni, de kudarcba fulladt a tárgyalás. Prisztás azzal kelt fel a tárgyalóasztaltól, hogy Portik akár meg is öletheti, akkor sem lesz övé az ominózus két ingatlan.

Prisztást a III. kerületi Evező utcába csalták, ahol Portik testőre, Hatvani István fejbe lőtte. Egy hónapja, 2016 májusában a Fővárosi Ítélőtábla előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés miatt mindkettőjüket (Portikot és Hatvanit) 15 évi fegyházbüntetésre ítélte.

De ezzel Portik kilencvenes évekbeli üzelmeinek nincs vége.

Az 1998-as Aranykéz utcai pokolgépes merénylet a maffiaháború egyik legnagyobb erejű bombatámadása volt, valamint az első olyan, amiben ártatlan kívülállók is életüket vesztették. A célpont Boros József Károly volt, akit Boros Tamásként emlegettek az üzleti életben. Portikkal kölcsönösen gyűlölték egymást, a hatóságok jelenleg is vizsgálják  a Kaméleonként elhíresült Portik szerepét az ügyben.

Hasonlóan két másik alvilági leszámolásban is. A Cinóber néven ismert Domák Ferencet 1996-ban ölték meg, Seres Zoltánt 1999. áprilisban Tahitótfalun tették el az útból. A gyilkosságok miatt Portik jelenleg is képben van, nyomoznak rá.

Aztán Portik eltűnt csak akkor tért vissza, amikor 2003-ban a Medgyessy-kormány alatt minden büntetőeljárást megszüntettek ellene. Hol járt? Egyesek szerint a Karib-tengeren, mások szerint végig Magyarországon.

Anyagi gondjai nem lehettek, a milliárdokat nem szórta el.

2003-ban új fejezet kezdődött baloldali maffiózónk életében. 

(folytatjuk)

Ezeket a cikkeket olvastad már?