Blogolj!

Emberközpontú terjeszkedés

2016.03.10.
CSVM

Magyarországon vagy demokrácia van, vagy bizonyos helyeken hülyék kerültek döntéshozói pozícióba – na persze a kettő nem zárja ki egymást.

Mert ugye mást sem hallunk csak azt, hogy a kormányközeliek így, a kormányközeliek úgy, meg az ismerősök, meg a rokonok, meg a haverok, meg a barátok. Ehhez képest, a méltán nem túl híres Expanzió Humán Tanácsadó Kft. az elmúlt években kapott összesen közel 200 millió  forintnyi állami megrendelést.

Pedig...

Pedig a cég ügyvezető igazgatója Setényi János és vezető elemzője – mármint a vállalkozásé – Radó Péter közösen vezetett blogjukon szépen ütik ám a kormányt. Például azt írják, hogy „a második Orbán-kormány oktatáspolitikai tabula rasa-t csinált. 2009-hez nincs visszatérés, a 2010-es fülkeforradalom oktatáspolitikai teljesítménye pedig teljes csőd, s mint ilyen minden ízében vállalhatatlan.”

Setényi János

Meg azt is írják, hogy: „Azok a javak és szolgáltatások, melyek előállítását és elosztását az állam vállalja magára bizonyítottan pocsék minőségűek. Ami a tankönyveket illeti, eddig nem ez volt a helyzet. Ez a bejegyzés rövid áttekintés arról, hogy minek a lepusztítására készül éppen a második Orbán-kormány és hogy mi lesz ennek a következménye.”

Szóval az a cég, amelynek a vezetői a fentieket írják, kapott közel 200 milliós állami megrendelést.

Mellékszál, de talán nem lényegtelen, hogy Radó Péter 1998 és 2001 között a magyar származású spekuláns (akikre büszkék vagyunk! ja nem...) Soros György alapítványai közé tartozó OSI Oktatáspolitikai Intézet igazgatóhelyettese volt. Ezt megelőzően a Horn Kormány alatt a közoktatási minisztériumának Civil Kapcsolatok Igazgatóságát vezette.

Radó Péter

Na de vissza a közel 200 millióra. Az a legmegdöbbentőbb, hogy ezt nem egyszerre kapta a cég, hanem 2011 óta folyamatosan jönnek a 10-20 milliós megrendelések.

Értik?

Nézzük, hogy mire kapta a pénzt a tanácsadó cég.

Például az oktatással kapcsolatos kutatás-fejlesztési-innovációs tervek kidolgozására. Vagy éppen a felsőoktatási elektronikus tananyag elemzésére. És például egy olyan tanulmányra, amelyben a tehetséggondozásra és a felzárkóztatásra vonatkozó beavatkozásokat elemzik. Sőt még kutatásra és fejlesztésre is.

Na most ugye Setényi János és Radó Péter boldogan szerződnek az állammal, megoldják a feladatot, felveszik a pénzt és ezt követően a blogjukban egy jó nagyot rúgnak a kormány ülepébe. Teszik mindezt oktatáspolitikai kérdéseket feszegetve, de az cseppet sem zavarja őket, hogy az oktatási ügyekben ők maguk is benne vannak, mint beszállítók. Vagyis akár saját magukat is ekézhetnék, de ehelyett inkább azokat állítják pellengérre, akiktől a pénzt kapják.

Vicc.

Mondjuk az egész cég az. Nézzük csak, hogy mit is jelenthet az, hogy Expanzió Humán?

Mert az Expanzió magyarázata a szótár szerint ez: terjeszkedés, tágulás. Teszem hozzá leginkább gazdasági értelemben.

A humán pedig: emberi, emberközpontú.

Emberközpontú terjeszkedés.

Világos.

És visszatérve a kiindulási pontra. Magyarországon demokrácia van. De az konkrétan hülye, aki a Humán Expanziónak egy fillért is ad.

Ezeket a cikkeket olvastad már?