Blogolj!

Pedagógusok a liberálisok hálójában II. rész

Mára „Országos tantestületi értekezletre” hívott a PDSZ, a Hívatlanul Hálózat és a Human Platform, ahol tantestületek és civil szervezetek képviselői folytatnak megbeszélést. Tegnap a Human Platform hátterét vettük górcső alá. A szervezők utaztatást is vállalnak, a vidékről jövők számára az utazási költségeket megtérítik. Február 3-ára pedig tüntetést is szerveznek az oktatás helyzete miatt. A háttérből valószínűleg az egykori SZDSZ-es értelmiség, a HAHA és Gulyás Balázs, az MSZP-s Gurmai Zita fia mozgatják a szálakat. II. rész 

Az Oktatói Hálózat is tagszervezete a Humán Platformnak. Tagjai között megtaláljuk a cionista világmozgalom tagját – egyben Lukács György tanítványát Heller Ágnest, vagy Gyurcsány Ferenc kedvenc szociológusát, Ferge Zsuzsát, nemkülönben a42 milliósBraun Róbertet, aki MSZP-s színekben indult képviselőjelöltként. De itt van a melegségét büszkén vállaló MSZP-tanácsadó, Lakner Zoltán, a komoly politikai kurflit maga mögött tudó, Tordai Bence, aki most éppen a PM szóvivője. És itt – hol másutt? – van maga Tóth Csaba is, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója, aki 2004-ben és 2006-ban részt vett az SZDSZ kampányainak irányításában, és Lattmann Tamás jogászt, a „rendszerbontó népszavazás” egyik kezdeményezőjét. Ugye milyen „civil” bagázs?

LUKÁCS GYÖRGY ÉS A CIONIZMUS HÍVE

Mindenesetre többször bírálták az oktatáspolitikai átalakításokat, elsősorban a hallgatói szerződéseket.

(Apró, tényleg zárójeles, kérdés: amikor a szívüknek és elveiknek kedves – Gyurcsány-Bajnai – kormányok voltak hatalmon, akkor minden annyira rendben volt? Akkor hol tetszettek lenni a „civil kurázsikkal”? Csak nem állami állásokban, vagy szponzorációban?)

Akkoriban nem, 2012 februárjában viszont írogattak Brüsszelnek, hiszen az Oktatói Hálózat is egyike volt azon szervezetnek, melyek levélben fordultak az az Európai Unió oktatásért felelős biztosához, hogy tekintse át „a magyar oktatási rendszer átalakításával kapcsolatos problémákat”. 2014 szeptemberében pedig magának Barózó Józsinak, azaz José Manuel Barrosónak írtak nyílt levet a magyar felsőoktatás helyzetéről.

LAKNER ZOLTÁN, AZ MSZP-S SZÉPFIÚ

De szerencsére oktatásmentő harcukban nincsenek egyedül, hiszen a Hálózat a Tanszabadságért is tagszervezete a Humán Platformnak. A 21 alapító között ott van a PDSZ, Trencsényi László, az ELTE egyetemi docense, a Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke, Dávid János szociológus, a Millából kivált az Egymillióan a Demokráciáért Egyesület ügyvivője, Horn György, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke (az szdsz-es oktatási liberálbuldózer, Horn Gábor testvére, az AKG igazgatója). A szervezet tagjai között van Braun Róbert (nocsak), Ferge Zsuzsa (nocsak), György Péter, Heller Ágnes (nocsak), Vásárhelyi Mária (naná! Oktatói Hálózat), valamint Magyar Bálint (ki gondolta volna?) és Tamás Gáspár Miklós (már csak ő hiányzott).

Megalakulásuktól fogva folyamatosan kritizálták a kormány oktatáspolitikáját. (Valószínűleg ezért alakultak meg.) 2012 decemberében oktatáspolitikai együttműködési megállapodást írtak alá a Bajnai Gordon által vezetett Együtt 2014 Választói Mozgalommal. Az eseményen részt vett Bajnai Gordon mellett Juhász Péter is. Csak a függetlenség a civilség jegyében, persze.

A bevándorláspárti Történelemtanárok Egylete gyakran kritizálja a kormány oktatáspolitikai lépéseit, de más politikai kérdésekben is kormányellenes álláspontot foglaltak el, mint például az Alaptörvény ügye. Szervezetileg vettek részt a 2014 végi tüntetéseken, míg 2015. október 3-4-ére Menekültek Magyarországon címmel szerveztek konferenciát, amelyen még állásfoglalást is kiadtak. A Iványi Gábor, Lattmann Tamás, Vekerdy Tamás (HAT). Úgy vélekedtek, „egyértelművé kell tenni: a menekültek is emberek, nem dehumanizálhatók!”. Feladatuknak tekintik, hogy felélesszék „a nyitott kíváncsiságot más kultúrák (és képviselőik) iránt” és a „segítés gesztusát” a diákokban.

Ha kérnek belőlük, ha nem…

A záró részben, holnap, megtudjuk, hogy vajon Gurmai Zitának van-e köze a mostani aláírás gyűjtögetéshez…

GURMAI ZITA, A FRONTHARCOS ANYUKA

(folytatjuk)

 

Pedagógusok a liberálisok hálójában

Január 30-ára, holnapra „Országos tantestületi értekezletre” hív a PDSZ, a Hívatlanul Hálózat és a Humán Platform, ahol tantestületek és civil szervezetek képviselői folytatnak majd megbeszélést. A szervezők utaztatást is vállalnak, a vidékről jövők számára az utazási költségeket megtérítik. Február 3-ára pedig tüntetést is szerveznek az oktatás helyzete miatt. A háttérből valószínűleg az egykori SZDSZ-es értelmiség, a HAHA és Gulyás Balázs, az MSZP-s Gurmai Zita fia mozgatják a szálakat. I. rész

Az elégedetlenséget szító liberális civil szervezetek legfontosabb tagja a bevándorláspárti, az LMBTQ-jogokat szélesíteni kívánó, a Norvég Civil Alap támogatásából működő liberális szervezet, a Humán Platform, mely tevékeny résztvevője volt a 2014 őszi – hamvába holt – tüntetéssorozatnak. A szervezetet a Gulyás Márton vezette Krétakör építette fel. Tagjai között megtalálható egyebek mellett a Hallgatói Hálózat, a Hívatlanul Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért, a Közmunkás Mozgalom a Jövőért, A Mozgalom a Feltétel Nélküli Alapjövedelem Bevezetéséért, az Oktatói Hálózat és a Szabad Oktatást Csoport. Két pártoló tagjának egyike a Város Mindenkié Csoport (akik önkormányzati közmeghallgatásokon okozott botrányaikról is hírhedtek). A Humán Platform annyira civil és önszerveződő, hogy a legemlékezetesebb megmozdulásukat (Lázár János elleni tüntetés) is részben a Norvég Alap pénzéből finanszíroztak. (Kétlem, hogy erre kapták volna a támogatást…). 

GULYÁS MÁRTON MÁSKÉNT LÁTJA 

Nem meglepő módon ezen „civil” szervezet körül megtalálható Soros György is: a Krétakör 2012-ben 35 millió forintot kapott egy Soros által finanszírozott alapítványtól. Hogy mennyire apolitikusak és pusztán az oktatás érdekeit viselik a szívükön, arra bizonyíték, hogy a Krétakör egyébként a Fidesz-székházat 2013 márciusában elfoglaló, „Az alkotmány nem játék” elnevezésű csoport hátországaként működött. (Szimpatizánsaik a Krétakör Alapítvány bankszámlájára utalhatták a csoportnak szánt adományokat).

A Humán Platform már 2012 decemberében is szervezett tüntetést a kormány felsőoktatási reformjavaslata ellen (hallgatói szerződés), melyen több baloldali politikus is megjelent: Szanyi Tibor, Kunhalmi Ágnes, Karácsony Gergely és Jávor Benedek. A felszólalók, instruálók között ott volt Barabás Richárd, aki jelenleg a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, XI. kerületi önkormányzati képviselő. 2013 júniusában is együtt tüntettek a PDSZ-szel, a Hallgatói Hálózattal, a Hálózat a Tanszabadságérttel, a Középiskolai Hálózattal, a Liga Szakszervezetekkel, az Oktatói Hálózattal és a Szülői Hálózattal a közoktatás és a felsőoktatás átalakítása ellen.

De ez még csak a bevezető rész…

(folytatjuk)

Ezeket a cikkeket olvastad már?