Blogolj!

A MOL miatt törhet darabokra a horvát kormány

2016.05.27.
CSVM

Egyre mélyebbek a repedések a horvát kormánykoalíció pártjai között, komoly esélye van annak, hogy új választásokat kell majd kiírni. A kisebbik kormánypárt, a Híd Függetlenek Listája a héten megerősítette, hogy Tomislav Karamarko, a koalíciós partner miniszterelnök-helyettesének tisztségéből való felmentésére fog szavazni a bizalmatlansági indítványon. 

Az ellenzéki horvát Szociáldemokrata Párt (SDP) nemrég bizalmatlansági indítványt nyújtott be Tomislav Karamarko ellen. Az indoklás szerint a miniszterelnök-helyettes felesége üzleti kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a MOL-nak lobbizott. 

Tomislav Karamarko

Ana Saric Karamarko cége két évig szerződésben állt Jozo Petrovic cégével, amely a MOL-t is tanácsokkal látta el. Mindezért 60 ezer eurót kapott Karamarko cége tanácsadás és az energiapiacot érintő médiaelemzés címén. 

Karamarko felesége azzal védekezett, hogy egyszerű marketing- és kommunikációs szerződésről volt szó, ami teljesen megszokott ebben a piaci szegmensben. Ráadásul a pénzt kétéves munkáért kapta, és elmondása szerint soha nem nyújtott olyan szolgáltatást, amely a Mol érdekeit szolgálta volna.

Miután kiderült, hogy a férje tagja lesz a kormánynak, a szerződést azonnal felbontotta, így az ő esetében nem állhatott fenn érdekellentét. 

Ugyanakkor az elmúlt napokban újabb információk szivárogtak ki a sajtóban Karamarko és az INA horvát olajipari vállat között kötött üzleti kapcsolatról, abból az időből, amikor a Mol még kisebbségi tulajdonos volt a horvát vállalatnak. 

A rossznyelvek szerint Bozo Petrov, a Híd elnöke a hét közepén ultimátumot adott Tomislav Karamarkónak, hogy 48 órán belül mondjon le önként, ellenkező esetben a kisebbik kormányzó párt ellene fog szavazni a parlamentben. Eddig ez nem történt meg, így várhatóan a mai kormányülésen a Híd miniszterei erre emlékeztetni fogják Karamarkót. 

Az indítványról június 18-ig kell szavazást tartani, Karamarko csak abban az esetben maradhatna tisztségében, ha Híd képviselői is támogatnák.

Szakértők szerint Karamarko leváltásával ugyan nem bukna meg a kormány, de nehezen elképzelhető, hogy a legnagyobb kormányzó párt elnöke nélkül továbbra is működőképes maradhat a koalíció.

 

Címkék: Hernádi Zsolt, INA, MOL

Hernádi lélegzetvétele

2015.07.26.
CSVM

Akkor hát a horvátok is elkezdték. Mármint a bíróság kontra alkotmánybíróság harcot. Hogy cicaharc-e ez ott, azt még nem tudni. De hogy egy elég fajsúlyos ügyben indult meg a csetepaté, az biztos.

A hír ugyanis a következő: hatályon kívül helyezte a horvát alkotmánybíróság az Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök büntetőügyében hozott ítéletet.

Ami azért kellően durva volt, hiszen nyolc év és hat hónap letöltendő szabadságvesztést szabtak ki rá a Hypo Bank- és az INA–Mol-ügyek egyesített perében.

Ivo Sanader újabb esélyt kapott

S hogy mindez miért érdekes Magyarországon? Nem másért, mint hogy ez a mostani döntés a későbbiekben akár hatással lehet a Sanader megvesztegetésével vádolt Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató ügyére is. A Magyar Nemzetnek magukat meg nem nevező szakértők szerint ugyanis közvetve több szálon is érinti a magyar Mol Nyrt. és a résztulajdonában lévő horvát INA olajvállalat vitás ügyeit, illetve a Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató ellen a zágrábi hatóságok által folytatott nyomozást ez a horvát alkotmánybírósági döntés. A Jutarnji list című zágrábi napilap – amely közölte a Sanader-ítélet semmissé tételére vonatkozó hírt – szerint azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a testületben egyhangú döntés született-e, mik voltak a hatályon kívül helyezés indokai, és milyen konkrét következményekre lehet számítani. Az viszont biztos, hogy Ivo Sanader perét ebben az ügyben meg kell ismételni.

A horvát sajtó jóvoltából május óta lehetett tudni, hogy Sanader eljárási hibák miatt alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért. A Nacional című horvát hetilap akkor azt „jövendölte”, az alkotmánybírák úgy határoznak majd, hogy a volt miniszterelnök elleni eljárásokat meg kell ismételni, ami újabb belpolitikai feszültségeket okozhat. A jobbközép politikai irányultságú volt horvát kormányfőt a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly nyolc és fél évre enyhítette. Az egyik vádpont az volt, hogy Ivo Sanader a Moltól, pontosabban Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatótól tízmillió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett. (Többször  leírtuk blogunkban: ezt soha, senki nem bizonyította). A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, s közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze a horvát INA-ban az irányítási jogokat. Ennek ellenére a horvát hatóságok nyomozást indítottak Hernádi ellen, aki nem jelent meg a zágrábi bíróság előtt, s ezért a horvátok feltetették az Interpol körözési listájára. Emiatt a Mol vezetője máig sem hagyhatja el Magyarországot a letartóztatás kockázata nélkül.

 

Hernádi a félsiker kapujában

A horvát hatóságok ugyanakkor arról is tanúbizonyságot tettek, hogy friss tagság ide vagy oda, pont leszarják az uniós normákat, és annak ellenére nem vetetették le a körözési listáról Hernádit, hogy a vesztegetési ügyében idehaza lezajlott perben felmentő ítélet született. Abban az esetben pedig, ha egy adott vád alól valamelyik uniós tagország bírósága felmenti a vádlottat, akkor más tagállam ugyanabban az ügyben már nem állíthatja bíróság elé. Vagyis a horvátoknak elméletileg már tudomásul kellett volna venniük, hogy Hernádi tisztázta magát a korrupciós vádak alól. Így aztán az újra lefolytatandó Sanader-perben sem ültethetik a vádlottak padjára a magyar cégvezetőt, akit éppen emiatt le kellene vetetniük az Interpol listájáról. Erre ne vegyünk azonban mérget, hiszen az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a horvát belpolitikában sokat ér(het) Hernádi feje. Majd más ürüggyel visszatetetik a listára. Az, hogy ez egyáltalán nem oldja meg például a Krk szigeti úgynevezett LNG-terminál megépítését? Tojni rá! Pedig. Pedig ez a terminál a tengeren (tartályhajókon) oda szállított cseppfolyós gázt légnemű állapotba állítaná vissza, s így az gázvezetéken válna továbbíthatóvá Közép-Európába, hazánkba. Fontos energetikai lépés. És nem is olcsó. A beruházás költségeit körülbelül 600 millió euróra becsülik a szakemberek, a kiadásokat a hírek szerint fele-fele arányban állná az Európai Unió és Horvátország. Az építkezés jövő nyáron kezdődhet(ne), és három év múlva a terminál éves szinten négy-hatmilliárd köbméter gáz fogadására lenne képes.

 

Gotovina, a hősük

A horvátoknak nincs pénzük. Ehhez kellene egy olyan komoly nemzetközi cég, mint a Mol. De nekik most ez másodlagos. A lényeg, hogy vélt igazukat Hernádi fején keresztül akarják érvényesíteni, bizonyítani. Az, hogy a Mol-vezér fel van mentve odaát nem sokakat érdekel. Az, hogy az állandó lebegtetéssel saját olajkonszernjük vezetőjét korlátozzák a tárgyalásokban, és a horvát költségvetésbe kerülő nagyobb bevétel elérésében? Nem érdekes.

A horvát háborús nép. Volt/van egy nemzeti hősük, Gotovina tábornok.

S ebből a logikából gondolkodnak.

Most elölről kezdődik minden a bíróságon. Kiderül, hogy ki nyer: a GotovINA, vagy a MOL-INA.  Nagy a tét. De pár hónapig Hernádi fellélegezhet.

 

De ki is az a Linic? – avagy a Hernádi-ügy háttere, I. rész

Most, hogy lassan Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgató személye fontosabb lesz, mint az egyiptomi és a szír válság, ideje lenne bepillantani a kulissza mögé is, amit a magyar sajtó – érthetetlen módon – eddig nem tett meg.

hernadi.jpgUgyanis a dolog egyáltalán nem arról szól, hogy Hernádi adott-e euro milliókat Sanadernek, vagy sem (saját kezűleg biztos nem), ez ugyanis csak a casus belli, aminek igazság- és valóságtartalmáról SOHA nem fogunk hitelt érdemlően megbizonyosodni. Egy tagadás, egy állítás – míg a halál el nem választ.

Ahhoz, hogy képünk legyen az egész ügy hátteréről, érdemes észrevenni a business.hr 2012. június 15-i cikkét, amelyben azt olvashatjuk, hogy

Cacic-i-Linic-pritiscu-ekonomiste_ca_large (1).jpga horvát kormány tegnap lemondott közel 1 milliárd kuna profitról, ami a kormánynak járt volna. Az olajvállalat magyar partnerének elvárhatóan ugyanezt kell tennie a június 19-i közgyűlésig. Az államot az AUDIO vezetője, Mladen Pejnovic fogja képviselni. (…) Ipari tanácsadók üdvözölték a kormány döntését. Habár egy kérdésben a kabinet nem hátrál meg, és ez annak a megállapodásnak a kérdése, hogy Linic pénzügyminisztert és Cacic gazdasági minisztert beválasszák az INA Felügyelő Testületébe. Milanovic miniszterelnök tegnap ismét megerősítette, hogy Brüsszel figyelmeztetése ellenére ez meg fog történni, ugyanis fenntartja azt az álláspontját, hogy ez nem jelent összeférhetetlenséget”. 

Ugyanezen a napon a Novi list hasábjain ez jelent meg:

„a Zoran Milanovic miniszterelnökkel hat hónappal a hivatalba lépése után készült interjúban Milanovic kijelenti, hogy bízik a csapatában. Tagadja, hogy bármiféle konfliktus lenne a koalíción belül. Az INA Felügyelő Testületét érintő kérdésre azt válaszolta, hogy a miniszterek dolgoznak a megoldáson. Mint mondta, az országnak kisebbségi tulajdona van az INA-n belül, így a horvát vezetőségi tagok nem tudnak minden tőlük telhetőt megtenni az összeférhetetlenség elkerülése kérdésében, még akkor sem tudnának „ha akarnák”. (…) Ami Linic kemény megjegyzéseit illeti, az Milanovic szerint annak köszönhető, hogy nagyon szívén viseli az INA sorsát.”

És fél évvel később robbant a bomba! December 12-én az Aktual erről számolt be:

Linic-i-Milanovic-Nije-nam-lako-cistimo-prljavstinu-koju-je-ostavio-HDZ_ca_large.jpg„Megjelentek az első jelek arra vonatkozóan, hogy Zoran Milanovic miniszterelnök és Slavko Linic pénzügyminiszter között egyre növekszik a feszültség, egy kormányközeli forrás szerint. A forrás azt állítja, hogy Linic egyre inkább felhívta magára a figyelmet közszerepléseivel, amiket nem egyeztetett sem az SDP vezetőivel, sem a kormány tagjaival. A beszámoló szerint Milanovic támogatja azt, amit a pénzügyminiszter tesz, de közelről figyeli a magatartását és vezetői kinevezéseit. A forrás szerint Milanovic felfigyelt rá, hogy miután Radimir Cacic kilépett a kormányból, Linic magához akarta ragadni a teljes felügyeletet az ország pénz-, és gazdasági ügyei felett. A miniszter a MOL-lal kapcsolatos legutóbbi kijelentésével is felbosszantotta a miniszterelnököt. Igen kritikusan nyilatkozott a MOL horvátországi tevékenységéről egy ideig, de

y207259466729346.jpgMilanovicot az bántotta leginkább, amikor Linic váratlanul kijelentéseket kezdett tenni arra vonatkozóan, hogy az Ivo Sanader elleni elsőfokú döntés kihatással lesz a MOL és a horvát kormány közötti kapcsolatokra. A miniszterelnököt számos alkalommal megkérdezték erről, de ő minden alkalommal visszautasította, hogy megjegyzést fűzzön a kérdéshez mindaddig, amíg a Sanader-ügyben a végső döntés meg nem születik. A HNS, mint koalíciós partner meg van győződve róla, hogy Linic megjegyzéseivel Cacic pozícióját kívánja megnehezíteni azzal, hogy irritálja a magyarokat. Milanovicnak az a döntése, hogy nem jelölte Linicet az INA Felügyelő Tanácsába úgy is értelmezhető, hogy limitálni kívánja Linic hatalmát”.                  

Itt van a kutya elásva.

De ki is ez a Slavko Linic, a Hernádi-ellenes támadások Richelieu-je?

Egy pártjában (SDP) népszerű és erős (üzlet)ember, Rijeka egykori főpolgármestere és az ottani privatizációk – hogyan is fogalmazzunk finoman? – koordinátora. Aki abbéli minőségében kötött véd- és dacszövetséget Robert Jezic-csel (szintén üzletember),

JE_I__378199S1.jpga Sanader-ügy koronatanújával. Lehet lassan kapiskálni a lényeget. S ha mindehhez hozzátesszük, hogy Linic 2000 és 2003 között az INA Felügyelő Tanácsának elnöke is volt, motivációja többszörösen érhetővé válik.

Mert az egész a fiumei kikötőből indult. S látszólag Linic magáévá tette a magyar katonanóta első két sorát:

„Fiumei kikötőben áll egy hadihajó,
Közepében, négy sarkában nemzetiszín zászló”.

S valóban, a messze földön híres horvát hazafiság álcája mögé bújva törekszik saját érdekeit érvényesíteni.

Címkék: Hernádi Zsolt, INA, Linic, MOL

Ezeket a cikkeket olvastad már?