Blogolj!

Az Erős-ügy: kinyírni a MOL-t? (III. rész)

2016.04.11.
CSVM

Ebben a részben Gyurcsány és Bajnai után, az osztrák offshore-lovag, Pecina is feltűnik. (Akinek amúgy részesedése van a Népszabadság kiadójában…). Erős offshore érdekeltsége Pecinával együtt vélhetően szerepet vállalt az OMV MOL elleni támadásában is. És megemlékezünk a jó Zdeborsky Györgyről is…

Erős János („Dzsoni”, „Pufi”) nevét a kilencvenes évek közepétől lehetett ismerni, de megvallom, bennem leginkább szimpátiát keltett ismeretlenül, hiszen tudják: „egyszer volt, hol nem volt, még hetedhét országon is túl, volt egy szegény ember. Nem volt annak a szegény embernek csak egyetlenegy fia, s azt is Jánosnak hívták. Nőtt, nődögélt János. Hanem olyan úristenes, erős legény lett belőle, hogy utoljára nem is hívták másként, csak Erős Jánosnak.”

De ki is az az Erős János, az offshore szoci? - II. rész

2016.04.10.
CSVM

Az első részben Erős rendesen kipárnázott pályakezdését mutattuk be, majd a látványberuházásként is értékelhető Quaestor-ETO Park kapcsolatrendszert elemeztük. A jó húsban lévő bankár mindenhol ott volt. De ki is ez a szoci bankár, akiről már 15 éve oknyomozó írások jelentek meg, és jelenleg a gazdasági ügyektől – állítólagosan – visszavonulva él? 

A kulcsember

Erős János olyannyira kulcsember volt a szocialista hatalmi rendszerben, hogy a 2002-es kormányváltás után közvetlenül, 2002 májusában kinevezték az MFB kormánybiztosának, majd a fejlesztési bank élére.  Erős túlélte az őt barátjaként bemutató Medgyessy Péter bukását is, és Gyurcsány Ferenc, utána pedig Bajnai Gordon kormányzása alatt végig ő maradt az MFB vezére, egészen 2010-ig.

Erős és Bajnai

Offshore János: az Erős név kötelez? I. rész

2016.04.09.
CSVM

Amikor a napokban kibukott az egész Panama-botrány, az első gondolatom az volt, vajon mikor fog felmerülni a szocialisták hírhedt/rossz hírű/kétes (tessék választani) bankára, Erős János neve. Hamar kiderült, az MFB volt vezérigazgatója hivatalának ellátásához a magas szakmai kvalitásain, társadalmi érzékenységén túl saját panamai offshore cégét is elengedhetetlennek tartotta. 

Erős János

Ezeket a cikkeket olvastad már?