Blogolj!

„Nincs politikai akarat a rendezésre” (Portik-portré, III. rész)

2016.06.30.
CSVM

„Portik Tamás családunk tagjait rendszeresen, van, amikor életveszélyesen fenyegeti, pszichikai terror alatt tarja, zsarolja, mert törvénytelen tetteit nem voltunk hajlandóak segíteni” – panaszolta el 2005 decemberében Gyurcsány Ferenc akkori kormányfőnek Riskó Tibor, egy neves orvos, akinek unokája, Halmos-Riskó Alma Portik élettársa volt. A család szerint a rendőrségen az is elhangzott, hogy „rosszkor próbálkoztak rossz helyen, jelenleg nincs politikai akarat a Portik-téma rendezésére”. 

„A történet szereplői: egy 21 tagú család, akik szeretetben, boldogságban és becsületben éltek. A legutóbbi két évig e család tagja volt unokám, Halmos-Riskó Alma és négy gyermeke is. Életünk utolsó tíz évének – sajnos – meghatározójává vált a gyermekek vér szerinti apja, Portik Tamás, akiről később derült ki számunkra, hogy az Energol-ügyben hírhedtté lett, nyolc évig itthon és külföldön a legveszélyesebbként körözött bűnöző.

Portik Tamás családunk tagjait rendszeresen, van, amikor életveszélyesen fenyegeti, pszichikai terror alatt tarja, zsarolja, mert törvénytelen tetteit nem voltunk hajlandóak segíteni” – panaszolta el 2005 decemberében Gyurcsány Ferenc akkori kormányfőnek Riskó Tibor, Halmas-Riskó Alma nagyapja.

Érkezett is válasz, miszerint ebben az ügyben nincs hatáskörük.

A család szerint azonban rendőrségen az is elhangzott: „rosszkor próbálkoztak rossz helyen, jelenleg nincs politikai akarat a Portik-téma rendezésére”.

Portik, a szoci kormányok védőhálójában 

Mivel az édesanya, Riskó Judit úgy érezte, hogy a hatóságok képtelenek vagy nem is akarnak nekik segíteni, blogot indított és ebben meséli el lánya és Portik történetét.

A kimondottan jó családi hátterű, kitűnő tanuló és művészpályára készülő Halmos-Riskó Alma az érettségije előtt, 1993-ban ismerkedett meg a magát üzletembernek kiadó Portikkal. A családnak volt elképzelése arról, hogy becsületes munkával mennyi pénzt lehet Magyarországon keresni, ezért gyanakodva figyelték a luxusautóval, száz szál rózsával udvarló Portikot.

Arra is hamarosan rájöttek, hogy Portik gazdasági ismeretei hiányosak, miközben egy részvénytársaság vezető emberének mondja magát. Ám a fiatal lány beleszeretett Portikba, együtt éltek és a későbbi évek folyamán négy gyermekük született.

Innentől kezdve nem követhető pontosan, miképp alakult ki a feszültség Portik Tamás és a Halmos-Riskó család között, biztos nem vetett jó fényt a derék vő portréjára, amikor a Riskó nagypapát olyan dokumentum aláírására ösztönözte élettársán, vagyis az unokán keresztül, miszerint Riskó 60 millió forint kölcsönt adott neki.

Számos alkalommal kérték a hatóságok, a gyámügy, a rendőrség segítségét abban, hogy felkutassák a négy unokát és édesanyjukat, akik együtt bujkáltak Portikkal. 2003-ban sem változott a helyzet, bár bujkálni már nem kellett, ennek ellenére Portikék a legnagyobb elzártságban éltek.

A beadványok folyamatosan hatástalanok maradtak, ráadásul Portik nem egyszer előbb tudott róluk, minthogy a hivatalos válasz megérkezett. Riskó Judit blogja szerint minden lehetőségüket elutasították, hogy bármilyen formában is segíthessenek szeretteiken.

Azt gondolná az ember, hogy Portik 2012-es letartóztatása sok mindent megoldott. De nem.

Halmos-Riskó Alma jelenleg nem áll szóba az édesanyjával, a nevét is megváltoztatta és nem is tudják, hol él a gyerekekkel. A testvérével hajlandó volt találkozni, de neki is csak fotón mutatta meg a négy gyereket.

Riskó Judit szerint már az is jóleső tudat, hogy lánya és négy unokája élnek és a fotók tanúsága szerint jól vannak.

A Kaméleon 

A Portik-sztorinak van egy nagyon érdekes szála.

A Halmos-Riskó családban azt hiszik, hogy Alma és Portik életéből nagyon sokat átvett a 2008-as Kaméleon című magyar film. Az egyébként kitűnő sodrású, remek színészekkel teli filmet Goda Krisztina rendező és Divinyi Réka forgatókönyvíró jegyzi, az alkotópáros azonban cáfolja a család vélekedését. Annyi igaz azonban, hogy Portik Tamás neve feltűnik a film végén, köszönetképpen azért, mert az egyik tulajdonában lévő szórakozóhelyet kedvezményesen adta bérbe a forgatáshoz.

A Kaméleon főszereplője egy szélhámos, aki kihasználja, becsapja a nőket, a végén azonban őt vezeti félre egy nő, és ő veszti el a pénzét. A főszereplőnő egy balerina, akit pályafutása érdekében meg kell operálni külföldön. A család szerint Halmos-Riskó Alma is balerina volt, és az ő pályáját is sérülés akadályozta.

A film készítői szerint ez csak véletlen egybeesés, a forgatókönyv írásakor fogalmuk sem volt Halmos-Riskó Almáról, és még kevésbé tudtak művészeti pályájáról.

A többi átfedés sem tűnik túl meggyőzőnek, és nagyjából az a vélemény alakult ki bennem is, hogy a film főszereplője, aki egy kaméleon ügyességével változtatja álarcait, nem köthető Portikhoz, még ha utóbbit környezete szintén rejtőzködő típusnak tartotta.

A szerzőpáros ellenben Bartha Beatrix Kamukérő című, önéletrajzi könyvének számos elemét beleírták a filmbe. A szerző már a sokadik áldozata volt egy szélhámosnak, akit végül ő juttatott rendőrkézre.

De mindez csak egy mellékszál. A lényeg: Portik 2016 júniusában jogerősen kiszabott fegyházbüntetését tölti. Az előzetes letartóztatás ideje beleszámít, így már négy évet letudott.

Ráadásul most egy miniszter elleni „tanúskodásával” a „demokratikus ellenzék” és a „Jobbik Oroszországért Mozgalom” bábáskodása mellett még akár egy parlamenti vizsgálóbizottság előtt is megjelenhet.

A végén még becsületes embernek nevezik.

De ez még viccnek is rossz.

Címkék: Portik Tamás

„Jól elvagyok a baloldalon” (Portik-portré II. rész)

Portik Tamást az elvtársak tisztára mosták 2003-ban és elvileg nem volt többé olajmaffiás múltja. 

Kicsiny szíve annyira megtelt hálával, hogy 2008-ban két alkalommal is találkozott a Gyurcsány-kormány Nemzetbiztonsági Hivatalának főigazgatójával, amely során felajánlotta szolgálatait a miniszterelnök és az MSZP megerősítése érdekében. A közvélemény-kutatások szorgosan tanulmányozó Portik félt a 2010-es választásoktól, tudta, az elvtársakkal együtt neki is annyi lehet. 

Portik „erősítette” volna Gyurcsányt 

2013 áprilisában Pintér Sándor belügyminiszter feloldotta a titkosítását néhány lehallgatási jegyzőkönyvnek, amelyek szerint Portik kijelentette: „én jól elvagyok a baloldalon továbbra is, és mindent el fogok követni, már jogi kereteken belül, hogy ez 2010-ben is így maradjon”.

A „köztiszteletben álló” vállalkozó fel is ajánlotta együttműködését az akkori baloldali kormány segítése érdekében, mert úgy fogalmazott, „nekünk az lenne a dolgunk, hogy erősítsük a miniszterelnök urat vagy magában legalább az MSZP-t.”

Ez a miniszterelnök a Portikhoz hasonlóan „köztiszteletben álló” Gyurcsány Ferenc volt, aki azonban Portiknál szórakoztatóbb jelenség, mert míg a maffiózó olajat szőkített, vagy bérgyilkosságra adott ki parancsot, addig a táncos-komikus Gyurcsány a megfelelő időben káromkodott, avagy táncolt, s ha kellett kacagott, ha pedig úgy látta szükségét, sírt egy keveset.

Portik jelezte Laborcz Sándornak, a Gyurcsány-kormány Nemzetbiztonsági Hivatalának főigazgatójának, hogy számos alkalommal célirányos készpénzmenedzsmenttel is foglalkozott: „bizonyos embereknek én vittem személyesen a pénzt. MSZP-seknek, és ezt sose tudta meg senki”. 

Az érdekes Tamás gyerek

Ez történt tehát a Vadrózsa étteremben. Portik és Laborcz, valamint egy NBH-s munkatárs három nap múlva ismét találkoztak a Liszt Ferenc téri Menza étteremben.

A találkozó jegyzőkönyve már régebben kiszivárgott. A legjobb benne az a rész, amikor az NBH-s munkatárs azt mondja, hogy „érdekes figura ez a Tamás gyerek”.

Mire Laborc rávágja: „nagyon jól tudja ő, ha a másik oldal győz, akkor neki annyi”.

A teljes képhez hozzátartozik, a találkozó kapcsán nyomozás indult, ám a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa 2015 januárjában Laborczot és a nemzetbiztonsági hivatal egy munkatársát a jogosulatlan titkos információgyűjtés miatt emelt vád alól felmentette.

Érdekes Tamás gyereket 2012 nyarán vették őrizetbe, 2016 májusában jogerősen 15 év fegyházra ítélték a Prisztás-gyilkosság miatt.

Mit ér egy köztörvényes bűnöző szava?

Az immár köztörvényes bűnözőt az ízig-vérig demokrata Juhász Péter, az Együtt társelnöke 2016 júniusában tanúnak hívta be abba a személyiségi jogi perben, amely közte és Rogán Antal között jelenleg is zajlik.

Tehát Juhász úgy akar a maga javára eldönteni egy polgári pert, hogy a negyedszázada a bűnözésből élő, feltehetően több embert is meggyilkoltató bűnözőt hívja segítségül.

Utóbbi a tárgyalóteremben örömmel el is böffentette, hogy egy alkalommal tízmillió forintnyi eurót vitt Rogán Antalnak.

Juhász erre elélvezett, mintha egy kupac ganját látott volna az asztalán.

Az úgynevezett „demokratikus ellenzék”, plusz a „Jobbik Oroszországért Mozgalom” meg parlamenti vizsgálóbizottságot követelnek.

Tehát a negyedszázada a bűnözésből élő, feltehetően több embert is meggyilkoltató, jogerősen elítélt bűnöző szava a tótumfaktum az „igazi demokraták” és a „Jobbik Oroszországért Mozgalom” számára.

Bravó!

Portik személyiségére, módszereire tökéletesen rávilágít, ahogy a neki négy gyermeket szülő élettársát, Halmos-Riskó Almát és annak egész családját terrorizálta. A harmadik részben erről olvashatnak.

(folytatjuk)

Címkék: Portik Tamás

Olajmaffiától a bérgyilkosságig (Portik-portré, I. rész)

2016.06.28.
CSVM

Míg Gorcsev Iván huszonévesen a fizikai Nobel-díjat nyerte el a makaó nevű kártyajátékon, addig Portik Tamás huszonévesen az ezermilliárdos károkat okozó olajmaffia egyik vezetőjeként olajt szőkített, majd megölette az egyik piaci vetélytársát és közben kilóra megvette az MSZP-t. Aztán Portik eltűnt és csak akkor tért vissza, amikor 2003-ban a Medgyessy-kormány alatt minden büntetőeljárást megszüntettek ellene.

Az 1967-ben született Portik a fiatalkorúak börtönében eltöltött hosszú évek után lányok futtatásával próbálkozott, majd kidobóember lett, utóbbi munka hozta el számára az igazi lehetőséget. Megismerkedett Drobilich Gáborral, aki a budapesti éjszakai élet ismert alakja volt.

A budapesti éjszakai élet ismert alakja szlogent a kilencvenes évek elején kezdték alkalmazni az újságírók, mert azt mégsem írhatták valakiről, hogy maffiózó, bűnöző, mert rögtön telefonáltak a sztárügyvédek és bőszen védték megbízóik úgynevezett jó hírét.

A nevelőotthonban felnőtt Portik apjaként tekintett az akkor már börtönviselt Drobilichra, rajta keresztül további ismert alakokkal kötött ismertséget – a többi már olajmaffia-történelem.

Az Energol 

A hírhedt Energol Rt.-t 1994. november 30-án alapította Drobilich Gábor, Ferencsik Attila, Kerekes István, Portik Tamás, a német állampolgár Emil Gulyás és fia, Gulyás Emil Róbert. A cég igazgatói Drobilich Gábor, Ferencsik Attila és Portik Tamás voltak. Az Energol alapítói közül Drobilich Gábor és Ferencsik Attila korábban éveket töltött börtönben.

Az Energol vezérigazgatója Csikós József lett, aki a rendszerváltozásig az állampárt, az MSZMP Központi Bizottságának apparátusában dolgozott, majd nyugdíjazásáig ezredesi rangban a BM adatfeldolgozó hivatalának munkáját irányította.

Pár éve derült ki, hogy az Energol a katonai titkosszolgálat fedőcége volt.

A szálak összefutnak, mint a tej.

Az olajszőkítésekről könyvek, dokumentumfilmek sokasága jelent meg, ez volt a rendszerváltás utáni Magyarország legnagyobb biznisze, vagy átverése, vagy összeesküvése, ahogy tetszik…

Gurultak a vagonok az éjszakában, és a rendőr, a vámos, a határőr nem látott semmit.

Az olajmaffia rettenetes pénzeket kaszált, az Energol például kilóra megvette az MSZP-t. Ezt a cég egyik fontos embere kottyantotta el, aki azt is hozzátette, egy valakit nem tudtak lefizetni a szociknál – Horn Gyulát nem érdekelte a pénz.

De rajta kívül mindenki mást igen.

Az olajüzlet vége 

Az üzletet 1995-ben egyetlen rendelettel megszüntették, egységesítették a tüzelőolaj és a dízelolaj árát. Ekkor a lakosság tényleges háztartási tüzelőolaj fogyasztásához képest évente 400 millió literrel többet adtak el.

Korábban is lehetett volna ilyen rendeletet hozni, de komoly pénzekről volt szó. Tudták ezt a Parlamentben is.

Az olajosok egy része kimosta a tartályokat és elkezdett bort pancsolni. Egy része elkurvázta, elkokainozta a pénzét. Mások megpróbálták törvényes vállalkozásokba forgatni. Így Portik is, aki vendéglátóhelyekben, bárokban, éttermekben látta a jövőt. De az olajmaffia tagjai kezdtek eltávolodni egymástól, és erős konkurencia jelentkezett.

Portik ekkor szimpla olajszőkítő, adócsaló minőségét meghaladva üzleti ellenfelei ellen brutálisan lépett fel. 

A gyilkosság(ok) 

2016 májusában hozott jogerős ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla a Prisztás-gyilkosság ügyében, ami egy gátlástalan alvilági leszámolás volt.

Portik és Prisztás József között két ingatlan miatt tört ki a nézeteltérés. A két jómadár – tudjuk, éjszakai élet, ismert alakok – megpróbált egyeztetni, de kudarcba fulladt a tárgyalás. Prisztás azzal kelt fel a tárgyalóasztaltól, hogy Portik akár meg is öletheti, akkor sem lesz övé az ominózus két ingatlan.

Prisztást a III. kerületi Evező utcába csalták, ahol Portik testőre, Hatvani István fejbe lőtte. Egy hónapja, 2016 májusában a Fővárosi Ítélőtábla előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés miatt mindkettőjüket (Portikot és Hatvanit) 15 évi fegyházbüntetésre ítélte.

De ezzel Portik kilencvenes évekbeli üzelmeinek nincs vége.

Az 1998-as Aranykéz utcai pokolgépes merénylet a maffiaháború egyik legnagyobb erejű bombatámadása volt, valamint az első olyan, amiben ártatlan kívülállók is életüket vesztették. A célpont Boros József Károly volt, akit Boros Tamásként emlegettek az üzleti életben. Portikkal kölcsönösen gyűlölték egymást, a hatóságok jelenleg is vizsgálják  a Kaméleonként elhíresült Portik szerepét az ügyben.

Hasonlóan két másik alvilági leszámolásban is. A Cinóber néven ismert Domák Ferencet 1996-ban ölték meg, Seres Zoltánt 1999. áprilisban Tahitótfalun tették el az útból. A gyilkosságok miatt Portik jelenleg is képben van, nyomoznak rá.

Aztán Portik eltűnt csak akkor tért vissza, amikor 2003-ban a Medgyessy-kormány alatt minden büntetőeljárást megszüntettek ellene. Hol járt? Egyesek szerint a Karib-tengeren, mások szerint végig Magyarországon.

Anyagi gondjai nem lehettek, a milliárdokat nem szórta el.

2003-ban új fejezet kezdődött baloldali maffiózónk életében. 

(folytatjuk)

Ezeket a cikkeket olvastad már?