Blogolj!

Elkalauzolták magukat a telhetetlenségben

2016.05.28.
CSVM

A nagyvállalatok és szakszervezeteik örökzöldje minden esztendőben, hogy ki kivel és miért nem hajlandó tárgyalni, egyeztetni, alkudozni, meg hogy mennyi az elég, illetőleg, hogy van-e elég. Azt nem tudjuk, hogy egyes jegyvizsgálóknak mi lenne az elég, de a szakszervezetek úgy döntöttek, hogy ők tudják.

És szépen felálltak az asztaltól. Nem kis megrökönyödést és értetlenséget váltva ki a MÁV-START Zrt. vezetésében, mert a hónapok óta tartó előkészítést és egyeztetéseket követően utasították vissza a szakszervezetek annak lehetőségét, hogy a vállalat elkezdje a jegyvizsgálói munkakörcsalád jövedelemszintjének rendezését. Persze mindezt a szokásos bolsevik módszertannal, azaz egyes szakszervezetek a médiában a vállalatra negatív kijelentéseket tettek, miközben a tárgyalások még folytak.

Blogunk információi szerint a kidolgozott foglalkoztatási és bérreform – a jelenleg túlórával elérhetőnél is – jóval magasabb jövedelmet és ezzel együtt kiszámíthatóbb, egyenletesebb vezénylést biztosít a jegyvizsgálói munkakörökben. A mai napon a szakszervezetek visszautasították az erről szóló ajánlatot. Miért? Csak.

Azért vessünk már egy pillantást arra, hogy a posztkommunista metodikával működő szaksziknak mi nem volt megfelelő. Lássuk a foglalkoztatási és bérreform leglényegesebb elemeit:

  1. A jegyvizsgálói bértábla bevezetése, kiszámítható, magasabb jövedelemszinttel, szakmai tapasztalattól függően a korábbi több túlórából eredő többletkereseten felül átlagosan nettó 11.000,- és 25.000,- Ft közötti magasabb keresettel.

  2. A jogszabály rendelkezéseinek megfelelően önkéntes egyéni megállapodással 8,4 órára emelt napi teljes munkaidő, legfeljebb 16 órás szolgálatok, 12,2 órára csökkentett vonaton töltött idő, amelyből szabadon vissza lehet térni a jelenlegi rendszer kereteihez, amennyiben a korábbi foglalkoztatást szeretnék.

Na, ez a nem elég. Mert több kell. Hogy van-e erre reális fedezet? Szaksziékat nem érdekli. Nekik az 5 perc hírnév kell. Éppen ezért a MÁV-START Zrt. által felajánlott megállapodást a ellehetetlenítették azzal, hogy a társaság gazdasági lehetőségeihez képest irreális megoldásokat követeltek, vagy csak indokolás nélkül visszautasították a foglalkoztatási és bérreformot.

 Persze majd belóbálják a sztrájkot is. Kíváncsi lennék, ha megkérdeznénk egy mezei kalauzt, hogy elégedett-e a nettó 25 rongyos emeléssel, akkor mit válaszolna. Valószínűleg ezt: hol írjam alá?

Nos, az öncélú és súlyos pénzeket kaszáló szakszervezeti muftik ezt gátolják meg. Ameddig megtehetik. De innentől kezdve soha, senki ne higgye el nyafogásukat, hogy velük nem tárgyal senki, az ő véleményüket nem kérték ki. Az asztalt ők borították fel.

A munkavállalók kárára.

Címkék: MÁV, Szakszervezet

Ezeket a cikkeket olvastad már?